Lazac Mustáros-Kókusz szósszal, lencsesaláta körettel
Igen tudom, nagyon is flancosan hangzik a cím, és tisztában vagyok vele, hogy a lazac nem tartozik az olcsó kategóriájú élelmiszerek közé - sem otthon, sem itt Angliában. Ugyanakkor tartom magam ahhoz is, hogy néha-néha bizony mindenkinek lehet "úrias" étel az asztalán. Alkalmakkor, ünnepekkor, vagy egyszerűen amikor úgy érzed, hogy kényeztetnéd magad, próbáld ki ezt a receptet. Mellesleg randi-vacsinak is tökéletesen megfelel, egykettőre leveheted a párodat a lábáról (már amennyiben szereti a lazacot :p )
Lencsesaláta
Ezt a salátát én jelen esetben köretnek használtam - isteni finom és nagyon laktató is. Önmagában is szuperül megállja azonban a helyét, akár előételként, akár egy könnyű vacsoraként.
Hozzávalók: 2 főre
- 300g lencse
- 1 szép nagy vöröshagyma nagyobb darabokra aprítva
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál olíva olaj
- egy fél citrom leve
- 1 evőkanál szárított petrezselyem vagy egy kis marék friss petrezselyem apróra vágva
- fél teáskanál jamaikai szegfűbors (allspice)
- 1 evőkanál tahini (kihagyható, bár igencsak feldobja a szószt - szerintem + extrán egészséges is)
Lazac Mustáros-Kókusz szósszal
Hozzávalók: 2 főre
- 2 szelet Lazac filé
A szószhoz:
- 1 evőkanál kókuszkrém
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál víz
- 1 teáskanál mustár
- só, bors ízlés szerint
- chilli paprika ízlés szerint (én őrölt chillit használtam, de lehet nagyon apróra vágott chilli-paprikát is adni a szószhoz)
- 1 teáskanál kapor
Egy kis tálban keverd el a hozzávalókat a felsorolás szerinti sorrendben. Tehát kókuszkrém, méz, víz, mustár, só, bors, chilli majd a kapor. Alaposan keverd ki, hogy ne maradjon benne semmi csomó.
A lazacszeletet áztasd ebbe a szószba 5 percig. Egy serpenyőben melegíts fel 1,5 evőkanál olíva olajat, majd helyezd a lazacfilét bőrével lefelé a serpenyőbe. Süsd addig, amíg el nem kezd szépen "kifehéredni" a hús. Félúton fordítsd meg óvatosan és süsd meg ezt az oldalát is. Most adhatsz hozzá 1-1 evőkanállal a szószból, és addig hagyd a halat a tűzön amíg készre nem sül.
Ha elkészültél vele, akkor helyezd a halszeleteket egy tálra, a serpenyőből pedig öntsd le a megmaradt olíva olajat. (Ne a lefolyóba, mert hip-hopp eldugítod!) Egy papírtörlővel óvatosan töröld is ki a serpenyőt majd helyezd vissza a tűzre és öntsd bele a megmaradt mustáros-kókusz szószt. Elég csak 1 max 2 perc, hogy felmelegedjen, ekkor leveheted a tűzről. Lassan csurgasd a szószt a lazacszeletekre. Ínycsiklandozó lesz a látvány.
Tálald a lazacot friss fejessalátával, humusszal (humus recept hamarosan). Bár én jelen esetben a lencsesalátát és a zabkekszet vettem köretnek, nyugodtan készíthetsz rizst vagy bármilyen zöldségköretet is hozzá.
Jó étvágyat és kellemes kényeztetést az ízlelőbimbóknak!