tök jó konyha

Egy kis luxus néha mindenkinek jár

2015. november 19. 13:02 - Bajsz Brigitta

Lazac Mustáros-Kókusz szósszal, lencsesaláta körettel

 

Igen tudom, nagyon is flancosan hangzik a cím, és tisztában vagyok vele, hogy a lazac nem tartozik az olcsó kategóriájú élelmiszerek közé - sem otthon, sem itt Angliában. Ugyanakkor tartom magam ahhoz is, hogy néha-néha bizony mindenkinek lehet "úrias" étel az asztalán. Alkalmakkor, ünnepekkor, vagy egyszerűen amikor úgy érzed, hogy kényeztetnéd magad, próbáld ki ezt a receptet. Mellesleg randi-vacsinak is tökéletesen megfelel, egykettőre leveheted a párodat a lábáról (már amennyiben szereti a lazacot :p )

 

Lencsesaláta

Ezt a salátát én jelen esetben köretnek használtam - isteni finom és nagyon laktató is. Önmagában is szuperül megállja azonban a helyét, akár előételként, akár egy könnyű vacsoraként.

Hozzávalók: 2 főre

  • 300g lencse
  • 1 szép nagy vöröshagyma nagyobb darabokra aprítva
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • egy fél citrom leve
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem vagy egy kis marék friss petrezselyem apróra vágva
  • fél teáskanál jamaikai szegfűbors (allspice)
  • 1 evőkanál tahini (kihagyható, bár igencsak feldobja a szószt - szerintem + extrán egészséges is)
A lencsét mosd át, majd sós vízben főzd puhára. Én jelen esetben vörös és zöld lencsét használtam fele-fele arányban, de lényegében mindegy, hogy mely lencsefajtát választod.
A szósz elkészítéséhez egyszerűen csak keverd ki a hozzávalókat a hagyma kivételével. Ez utóbbit szeleteld nagyobb darabokra, és add a lencséhez, amikor az már majdnem teljesen megfőtt. Ha elkészült, öntsd le a főzővizet, és alaposan szűrd le a lencsét egy szita segítségével.. Törekedj arra, hogy minél szárazabb legyen. Tedd vissza a lábosba, majd öntsd a szószt a hagymás-lencsére és hagyd pár percre a tűzön, hogy alaposan átmelegedjen a szósz. Kóstold meg és ha szükséges, adj extra sót vagy borsot a salátához. Tálalásnál helyezd a lencsesalit egy szép kis tálba, a zabkekszet pedig stílusosan rakd mellé, vagy köré.

Lazac Mustáros-Kókusz szósszal

 

Hozzávalók: 2 főre

  • 2 szelet Lazac filé

A szószhoz:

  • 1 evőkanál kókuszkrém
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál víz
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • chilli paprika ízlés szerint (én őrölt chillit használtam, de lehet nagyon apróra vágott chilli-paprikát is adni a szószhoz)
  • 1 teáskanál kapor

 

Egy kis tálban keverd el a hozzávalókat a felsorolás szerinti sorrendben. Tehát kókuszkrém, méz, víz, mustár, só, bors, chilli majd a kapor. Alaposan keverd ki, hogy ne maradjon benne semmi csomó.

A lazacszeletet áztasd ebbe a szószba 5 percig. Egy serpenyőben melegíts fel 1,5 evőkanál olíva olajat, majd helyezd a lazacfilét bőrével lefelé a serpenyőbe. Süsd addig, amíg el nem kezd szépen "kifehéredni" a hús. Félúton fordítsd meg óvatosan és süsd meg  ezt az oldalát is. Most adhatsz hozzá 1-1 evőkanállal a szószból, és addig hagyd a halat a tűzön amíg készre nem sül.

Ha elkészültél vele, akkor helyezd a halszeleteket egy tálra, a serpenyőből pedig öntsd le a megmaradt olíva olajat. (Ne a lefolyóba, mert hip-hopp eldugítod!) Egy papírtörlővel óvatosan töröld is ki a serpenyőt majd helyezd vissza a tűzre és öntsd bele a megmaradt mustáros-kókusz szószt. Elég csak 1 max 2 perc, hogy felmelegedjen, ekkor leveheted a tűzről. Lassan csurgasd a szószt a lazacszeletekre. Ínycsiklandozó lesz a látvány. 

Tálald a lazacot friss fejessalátával, humusszal (humus recept hamarosan). Bár én jelen esetben a lencsesalátát és a zabkekszet vettem köretnek, nyugodtan készíthetsz rizst vagy bármilyen zöldségköretet is hozzá.

Jó étvágyat és kellemes kényeztetést az ízlelőbimbóknak!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr308091158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása