tök jó konyha

Tahini

2015. november 19. 13:19 - Bajsz Brigitta

A tahini nem más, mint őrölt szezámmagból készített krémes állagú paszta. Remek kalciumforrás mindazok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Ha naponta két evőkanálnyival eszel belőle, máris hozzájuttatod szervezetedet a szükséges kalcium 15%-ához. Aki viszont allergiás a dióra, annál keresztallergia alakulhat ki a tahini fogyasztásakor, erre oda kell figyelni!

 

A szezámmag emellett telis-tele van értékes tápanyagokkal, úgy mint fehérjével, antioxidánsokkal, rostokkal, E-vitaminnal, illetve olyan ásványi anyagokkal, mint a már említett kalcium, cink, magnézium és kálium.

A tahini a legtöbb szupermarketben és bioboltban kapható hántolt és hántolatlan verzióban. A boltban vásárolt szezámkrém legnagyobb része hántolt magokból készül, ez azt jelenti, hogy a készítés során eltávolítják a mag külső rostos szálát. Néhány reformélelmiszer-üzletben hántolatlan tahinit is tartanak, amely tartalmazza ezt a külső, rostos hártyát. A hántolatlan tahini sötétebb színű és intenzívebb aromájú, mint a világos, enyhe ízű hántolt változat.

Rengetegféle képpen használható a konyhában, a reggeli zabkása ízesítésétől kezdve, salátaönteteken át, sütemények készítéséig. Nagyon finom pirítósra kenve is.

Ha még nem próbáltad, mindenképpen szerezz be egy adaggal, ígérem, imádni fogod. Hűtőben tárolva felbontás után is sokáig eláll, mindössze arra figyelj, hogy minden egyes használat előtt keverd fel alaposan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr638091308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása