tök jó konyha

Az angol pogácsa Ella módra

2016. január 29. 22:10 - Bajsz Brigitta

A Scones (ejtsd: "szkonsz") nagyon népszerű Angliában. Igen egyszerű az elkészítése, sokféleképpen variálható. Lehet sima, gyümölcsös, sajtos stb. stb. Szinte minden kávézóban, étteremben megtalálható, a szokásos adag tea vagy kávé mellé egy kis lekvárral, vajjal igen gyakori.

Ahogy ígértem Nektek, megosztom veletek Deliciously Ella egyik receptjét, és hát nem lesz nehéz kitalálni, hogy a Scones Ella féle változata az, amit most itt olvashattok. Ez volt, ha jól emlékszem az első recept Ella szakácskönyvéből, amit én is kipróbáltam, és nagyon nagy örömmel nyugtáztam, hogy ez a verzió is ugyanolyan, ha nem finomabb, mint a hagyományos angol pogácsa.

Hozzávalók:

  • 2 bögre hajdina liszt (400g)
  • 2 bögre őrölt mandula (240g)
  • 1 bögre mandula tej (300ml)
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál almapüré (receptet lásd lentebb)
  • 8 szem eper (lehet bármilyen más gyümölcs)
  • 1/2 csésze áfonya
  • kókusz olaj, a megkenéshez

Ella általában "bögrékben" méri a hozzávalókat, ami durván 200g-nak felel meg. Ez a megoldás már csak azért is jó, mert nem feltétlenül kell mérleget használnunk, elegendő csak a szokásos reggelizős bögrénk. Az adagok ezáltal könnyen növelhetők vagy éppen csökkenthetők is, csak az arányok betartására kell odafigyelni.

Elkészítés:

Először is kezdjük az almapüré leírásával. Imádom ezt a megoldást, mert a püré használatával nem csak természetes édesítőt kapunk, amit szinte bármilyen süti elkészítéséhez használhatunk, de ezzel a megoldással helyettesíthetjük a tojást a receptekben. Egyértelműen nem az omlettre gondolok, de a sütésnél annak, aki nem fogyaszthat tojást, ez a megoldás maga a mennyország! Az elkészítés is igen egyszerű. Az alábbi recept elég nagy adagot ad, hűtőben, légmentesen tárolva 5 napig eltartható. 

  • 20 piros alma (édes)
  • 3 evőkanál datolya vagy juharszirup
  • esetleg, de nem szükséges egy evőkanál őrölt fahéj.

Az almákat egyszerűen megmossuk, meghámozzuk és apró darabokra vágjuk, eltávolítva a magházat. Egy lábosba helyezve, annyi vizet öntve csak rá, ami épphogy ellepi az almadarabokat, körülbelül 40 percig főni hagyjuk. Ennyi idő alatt az almáknak szép puhára kell főniük. Ha minden szem elég puha, akkor levehetjük a tűzről és leönthetjük róla a felesleges vizet. Adjuk hozzá a szirupot, és ha használunk, akkor a fahéjat is, majd robotgépben, vagy egy sima kézi mixerrel alaposan pépesítsük össze. Én sima befőttesüvegben tárolom a hűtőben, és ahogy említettem, 5 napig minden gond nélkül megőrzi a frissességét.

Az almapürét érdemes legalább egy nappal a Scones elkészítése előtt megcsinálni, máskülönben meg kell várnunk, amíg alaposan ki nem hűl. Kezdjük tehát a pogácsa készítését:

A sütőt melegítsük elő 180C-ra.

A lisztet, az őrölt mandulát, a mandula tejet, a juharszirupot és az almapürét helyezzük egy tálba és alaposan keverjük össze. Az epret vágjuk fel apróbb darabokra és adjuk ezt is az áfonyával együtt a mixhez. Kókuszolajjal kenjünk ki két nagy tepsit. Egy evőkanál segítségével kanalazzunk kisebb adagokat a tepsire a mixből, úgy hogy nagyjából kerek, felfelé haladva kissé csigaszerű pogácsákat kapjunk. 35-40 percig süssük, amíg aranybarnára nem változik a pogácsák teteje. Frissen, cukormentes házi lekvárral tálalhatjuk.

Jó étvágyat, és köszönjük Deliciously Ella! :)

Bővebben Ella-ról:

Rövid leírás - magyarul

Deliciously Ella weboldala Angol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr678330768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása