Hivatalosan is itt a tél. Hiába süt a Nap szépen, bizony didergető hideg van már. Ilyenkor a legjobb az otthon melegében, egy pihe-puha köntösbe bugyolálni magunkat, egy tál finom, forró zöldség levessel. Így még a tanulás is könnyebben megy. (Az életmód-tanácsadói tanfolyam nem piskóta, de elmondhatatlanul élvezem!)
A leves hozzávalói: (4 főre)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 240g Canellini bab
- 1 szép nagy kaliforniai zöldpaprika
- 2 répa
- 1 nagyobb cukkini
- só, bors (én jelen esetben fehérborsot használtam)
- 1 teáskanál kömény
- 3 kisebb gerezd fokhagyma
- 1,5 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál majoránna
- 2 evőkanál oliva olaj
Elkészítés:
Első lépésben készítsd elő a zöldségeket. Miután alaposan megmostad mindet, jöhet a szeletelés, vágás, aprítás. A hagymát apró kockákra vágd fel, a répát kis félkarikákra (hosszában félbe majd 0,5-1cm-es vastagságú szeletekre). A zöldpaprikát vékony csíkokra szeld, a fokhagymát vékony karikákra. A cukkini esetében én zöldséghámozót használtam, és ennek segítségével kreáltam a cukkini-csíkokat (A héját NEM kell eltávolítani). Ha gondolod, használhatod ezt a taktikát a répánál is, így különlegesebb lesz az összhatás.
Egy előmelegített lábosba mérd ki az oliva olajat, és szórd rá a mustármagot. 1 perc elteltével jöhet az őrölt kömény, egy alapos elkeverés, majd hagyd addig melegedni, amíg a mustármag úgymond "ugrálni" nem kezd. Ezután jöhet a hagyma, és legalább 5 percig dinszteld mielőtt hozzáadod a további zöldségeket, így a babot, répát, cukkinit és legvégül a zöldpaprikát. Sózd, borsozd ízlés szerint, jöhet a majoránna is, illetve a fokhagyma. Előre felforralt 1,5L vízzel öntsd fel, fedd le egy fedővel, és alkalmanként megkevergetve főzd addig, amíg minden zöldség kellően meg nem puhul.
Tálalás előtt mindenképpen kóstold meg a levest és ha szükséges adj extra sót vagy borsot hozzá. Gyújts meg egy illatos gyertyát, burkold magad egy puha takaróba, és így fogyasztva sokkal finomabb lesz a téli zöldséglevesed. (Persze ez a lépés nem kötelező, csak melegen ajánlott) :)