tök jó konyha

Ünnepi Receptek

2015. december 10. 15:54 - Bajsz Brigitta

1. rész

Nagyon izgatott vagyok, hiszen végre otthon tölthetem a Karácsonyt! Vasárnap repülünk Stuart-al haza és ismét olyan lázasan várom az ünnepeket, mint egy kisgyerek. A különbség csak annyi, hogy nem az ajándékok miatt vagyok bezsongva, hanem azért, mert ismét együtt lesz a család.

Az elmúlt évben történtek picit azonban megváltoztatják az ünnepi menüt - számomra legalábbis. Gondolkodtam már egy ideje, hogy mit is készítsek majd, ami különleges, karácsonyos, finom de mégis "diéta-betartós". Kikísérleteztem az alábbi fogásokat, és a tesztelés után bátran állíthatom, hogy bizony megállták a helyüket. Apa Halászléje marad a menün, nálunk ez tradicionális fogás, és szerencsére semmi olyasmi sincs benne, amit ne ehetnék. A következő fogások pedig már az én "találmányaim", lássuk, nektek hogy tetszenek!

 

Humusz Salátával Töltött Sült Édesburgonya, Kuszkusszal és Babos-Cukkini Körettel

 

Irtó flancosan hangzik, de higgyétek el, semmi extra sincs az elkészítésében. Gyors és egyszerű, ám a végeredmény mégis látványos és nyálcsorgatóan finom!

* Cukkini Saláta:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • Adzuki Bab - 100g
  • 2 evőkanál Olívaolaj
  • Só és Bors ízlés szerint
  • 1 fél citrom leve
  • 1,5 evőkanél méz
  • fél kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

Az Adzuki babot éjszakára érdemes beáztatni. Ez a babfajta elég konok tud lenni, így még áztatás után is eltart egy darabig, mire puhára fől. Éppen ezért mindenképpen érdemes ezzel kezdeni a főzőcskézést.

A cukkinik végét vágd le, majd alapos megmosás után egy zöldséghámozóval egyszerűen szeld csíkokra. (lásd a képen). Helyezd egy tálba és a következő sorrendben add hozzá az összetevőket: olívaolaj, só+bors, őrölt gyömbér, citromlé, méz. Takard le alufóliával és tedd a hűtőbe, amíg a babra vársz. Ez utóbbit csak akkor add a salátához, amikor már puhára főtt, leszűrted és hagytad kihűlni. Menj biztosra, hogy a bab rendesen lehűlt, és alapos elkeverés után tedd vissza a babos-cukkini salátát a hűtőbe, és hagyd is ott egészen tálalásig.

Bár furcsán hangozhat, hogy nyers cukkinit eszel, de mindenképpen ki kell próbálnod! Hidd el, nagyon finom és a babos verzióval elkészítve meglepően laktató is.

 

Töltött-Sült Édesburgonya

 

Szintén pofonegyszerű az elkészítés, ám igen látványos az eredmény.

Hozzávalók:

  • 4 szép nagy szem édesburgonya
  • 2 szál újhagyma
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 2 répa - reszelve
  • 3-4 szem kisebb gomba
  • 1 egész doboz humusz 300g  (vagy elkészítheted magad is, recept ITT)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só + fehérbors
  • 100g csicseriborsó - (előfőzve)

 

Az édeskrumplit héjastul alaposan mosd meg és tedd fel főni sós vízben. A csicseriborsót is érdemes előfőzni, hogy kellően megpuhuljon, bár ha konzerves verziót használsz, akkor nem feltétlenül szükséges. Ha előfőzöd, akkor kezd ezzel a lépéssel és ha már elég, akkor alaposan csepegtesd le róla a vizet és tedd félre, amíg sor nem kerül a felhasználására.

A többi zöldséggel nem kell bajlódnod, nincs szükség előfőzésre. Az újhagymát vágd apró karikákra, a paprikát és a gombát apróra kockázd, a répát csak le kell reszelned. Tedd az összes hozzávalót egy tálba, jöhet a csicseriborsó is. Sózd, borsozd ízlés szerint, locsold meg az evőkanál olívaolajjal, majd jöhet a humusz. Alaposan keverd el, és egy szép, színes humusz-saláta lesz az eredmény. Ez egyébként önmagában is roppant finom, zabkeksszel vagy rozskenyérre kenve kiváló nasi.

Jelen esetben azonban töltelékként használjuk fel. Ha az édeskrumplik kellően puhára főttek - ezt egy villával ellenőrizheted -, akkor öntsd le róluk a vizet. Készíts elő egy rácsos tepsit. A krumplikkal óvatosan dolgozz, hiszen nagyon forrók! Egy vágódeszkán szeld őket félbe, hosszában. Ha szeretnéd, hogy biztosan álljanak a "lábukon", akkor alkalmazd a következő trükköt: a már félbevágott krumplik aljából vágj le egy pici darabot középen. Így nem lesz göcsörtös, és biztosra mehetsz, hogy nem fog legurulni sem a tepsiről, sem később a tányérodról.

Ha ezzel megvagy, akkor a félbevágott krumplik belsejébe egy kis mélyedést kell vájnod. A legegyszerűbb, ha fogsz egy teáskanalat, és óvatosan kivájod a belső részt. Nem kell túl mélyen kikaparnod, elég ha csak körülbelül a krumpli felét szeded ki. Ezt a belső részt add a humusz-salátához és alaposan dolgozd el benne. Helyezd a már csónakká formált krumplikat a rácsos tepsire és szépen kezd el őket megtölteni a humusz-krémmel. Nyugodtan felpúpozhatod, a lényeg, hogy azért ne boruljon le a töltelék. Mielőtt az előmelegített sütőbe (180°C) tennéd őket, locsold még meg pici olívaolajjal mindet. 20 perc elég kell, hogy legyen a sütéshez. Lényegében csak a tölteléket kell átmelegíteni, és picit rápirítani a krumplikra.

Én kuszkusszal (couscous) és a cukkini salátával tálaltam, remek volt az ízek kombinációja.  

Előzetes a Karácsonyi Menü 2. részéből:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr768154360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása