A humusszal (houmous) vigyázni kell, mert nagyon könnyen függővé tehet. Aminek persze semmi mellékhatása nem lesz, pusztán csak állandó termékként fog szerepelni a bevásárlólistádon. Én szinte majdnem minden nap eszem, mert nem túlzok, egyszerűen imádom. Sokféle ízesítésben kapható, ezért még csak unalmassá sem tud válni. Ami szintén pozitívum benne, hogy hipp-hopp, roppant könnyedén házilag is elkészíthető. Megmutatom, hogy:
Hozzávalók:
- Csicseriborsó - 2x240g (szóval 2 egész konzerv)
- 1 egész citrom leve
- 2 apróbb gerezd fokhagyma (bár inkább azt mondom, ezt ízlés szerint adagold. Én szeretem, ha kiérződik a fokhagyma, de használhatsz kevesebb mennyiséget is)
- só + bors ízlés szerint
- egy 1/2 chilli paprika (itt is ízléstől függ, hogy mennyire szeretnél csípős hatást elérni, e szerint adj többet vagy kevesebbet a chilli paprikából)
- oliva olaj - nekem 1 evőkanál elegendő (a lényeg, hogy az olivaolaj segítségével elérd a megfelelő, krémes, nem folyós és nem is túl sűrű humusz állagot)
Elkészítés:
Nem sok mindent kell tenned, pusztán add az összes hozzávalót a robotgéppe és mixeld addig, amíg egy sima, darabkamentes krémet nem kapsz. Ezzel el is készült a humusz.
Ahogy már említettem, a humuszban az a jó, hogy ezerféleképpen variálható. A fent leírt recept az alap, de attól függően, hogy milyen ízt szeretnél, használhatsz például:
- több fokhagymát
- több chilli paprikát
- édes őrölt pirospaprikát
- lime-ot
- céklát
- tormát... és még sokáig sorolhatnám.
Azon kívül, hogy nagyon finom, előnye még, hogy sokféle ételhez hozzárendelhető, illetve nagyon egészséges is. Eheted önmagában; pirítósra kenve( esetemben glutén mentes kenyér, de inkább rozskenyér -rye-bread); vaj/margarin helyett tökéletes feltét szendvicsekhez; saláta mellé; szinte bármilyen vegetáriánus fő fogás mellé; briliáns mártogatós (vékony szeletekre vágott répa, zeller, spárga mellé).
A humusz amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintedet, megakadályozza, hogy az étkezések után emelkedjen a vércukorszinted. Magas fehérjetartalma miatt a rendszeresen sportolóknak is nagyon ajánlott a fogyasztása, de a fogyókúrádba is beiktathatod alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt. Energikusabbá tesz, javítja az emésztést és segít a cukorbetegség, illetve a rák megelőzésében.
Hűtőben tárolva 3 napig eláll. (Nálunk általában nem éli meg a 3 napot szegény, mert igen gyorsan elpusztítom... :D )