tök jó konyha

A várva várt Humusz recept

2015. november 23. 22:08 - Bajsz Brigitta

A humusszal (houmous) vigyázni kell, mert nagyon könnyen függővé tehet. Aminek persze semmi mellékhatása nem lesz, pusztán csak állandó termékként fog szerepelni a bevásárlólistádon. Én szinte majdnem minden nap eszem, mert nem túlzok, egyszerűen imádom. Sokféle ízesítésben kapható, ezért még csak unalmassá sem tud válni. Ami szintén pozitívum benne, hogy hipp-hopp, roppant könnyedén házilag is elkészíthető. Megmutatom, hogy:

 

Hozzávalók:

  • Csicseriborsó - 2x240g (szóval 2 egész konzerv)
  • 1 egész citrom leve
  • 2 apróbb gerezd fokhagyma (bár inkább azt mondom, ezt ízlés szerint adagold. Én szeretem, ha kiérződik a fokhagyma, de használhatsz kevesebb mennyiséget is)
  • só + bors ízlés szerint
  • egy 1/2 chilli paprika (itt is ízléstől függ, hogy mennyire szeretnél csípős hatást elérni, e szerint adj többet vagy kevesebbet a chilli paprikából)
  • oliva olaj - nekem 1 evőkanál elegendő (a lényeg, hogy az olivaolaj segítségével elérd a megfelelő, krémes, nem folyós és nem is túl sűrű humusz állagot)

 

Elkészítés:

Nem sok mindent kell tenned, pusztán add az összes hozzávalót a robotgéppe és mixeld addig, amíg egy sima, darabkamentes krémet nem kapsz. Ezzel el is készült a humusz.

Ahogy már említettem, a humuszban az a jó, hogy ezerféleképpen variálható. A fent leírt recept az alap, de attól függően, hogy milyen ízt szeretnél, használhatsz például:

  • több fokhagymát
  • több chilli paprikát
  • édes őrölt pirospaprikát
  • lime-ot
  • céklát
  • tormát... és még sokáig sorolhatnám.

 

Azon kívül, hogy nagyon finom, előnye még, hogy sokféle ételhez hozzárendelhető, illetve nagyon egészséges is. Eheted önmagában; pirítósra kenve( esetemben glutén mentes kenyér, de inkább rozskenyér -rye-bread); vaj/margarin helyett tökéletes feltét szendvicsekhez; saláta mellé; szinte bármilyen vegetáriánus fő fogás mellé; briliáns mártogatós (vékony szeletekre vágott répa, zeller, spárga mellé).

A humusz amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintedet, megakadályozza, hogy az étkezések után emelkedjen a vércukorszinted. Magas fehérjetartalma miatt a rendszeresen sportolóknak is nagyon ajánlott a fogyasztása, de a fogyókúrádba is beiktathatod alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt.  Energikusabbá tesz, javítja az emésztést és segít a cukorbetegség, illetve a rák megelőzésében.

Hűtőben tárolva 3 napig eláll. (Nálunk általában nem éli meg a 3 napot szegény, mert igen gyorsan elpusztítom... :D )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr968103682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása