tök jó konyha

Töltött Padlizsán Marokkói Módra

2015. október 24. 17:09 - Bajsz Brigitta

Először is Mindenkitől elnézést kell kérnem, amiért elmaradtam a posztolgatással!! Szóval BOCSÁNAT! :)

A tény az, hogy Keresztapum és párja jöttek ide hozzánk Angliába látogatóba, közel  hétre. Ez idő alatt rengeteget kirándultunk, hajnalig dumcsiztunk, mellette természetesen dolgoztam is, és nem igazán maradt már sem időm, sem energiám a blogra. Főzni persze főztem, úgyhogy szépen apránként feltöltöm ide az új kreációkat. Elkészítettem pár régebbi receptemet is, mint például a vendégváró Banános Müzligolyókat, a Kókusztejes Gombalevest és reggelente a zabkását (Keresztapum rá is kapott rendesen, mostantól ez lesz az állandó reggelije - legalábbis ezt mondta :p).

A következő recept, amit megosztok veletek, az a Töltött Padlizsán. Rengeteg verzió létezik, engem most a marokkói konyha ihletett meg. Mivel sajnos érezhetően lehűlt a levegő, a Marokkói konyhára oly jellemző fűszeres ízvilág tökéletesen átmelengeti az embert. Az alap fűszerkeveréküket bárki könnyedén elkészítheti és felhasználhatja szinte a legtöbb ételhez. (Bár én csak vegetáriánus recepteket osztok meg az oldalon, de meg kell jegyeznem, hogy ez a fűszer kiválóan feldobja a húsételeket is!) Íme tehát a fűszerkeverék receptje, azt követően pedig a Töltött Padlizsán elkészítésének leírása.

Marokkói Fűszerkeverék:

 

Ez a mennyiség pontosan a Töltött Padlizsán elkészítéséhez elegendő fűszermennyiséget adja. Ha többet szeretnétek készíteni, egyszerűen csak növeljétek arányosan a mennyiségeket és tároljátok a fűszert légmentesen zárható tégelyben!

  • 1 Teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 Teáskanál koriander
  • 1,5 Teáskanál fehér bors
  • 1,5 Teáskanál fahéj
  • 1/4 Teáskanál kurkuma
  • 1/4 Teáskanál jamaikai szegfűbors (Allspice)

A töltött padlizsán hozzávalói (4 főre):

 

  • 2 szép nagy padlizsán
  • 2 cukkini
  • 1 konzerv csicseriborsó (240g)
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3dl víz
  • A fent leírt fűszerkeverék

A szószhoz:

  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál víz
  • só, bors
  • 1 teáskanál oregánó

Elkészítés:

A vöröshagymát és a cukkinit apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe kimérjük a 2 evőkanál olivaolajat, és hagyjuk felhevülni. Ha már elég forró, adjuk hozzá a hagymát. Főzzük 5 percig, majd jöhet a cukkini és a csicseriborsó, illetve a 3dl víz. Hagyjuk 3-4 percig párolni, majd jöhet a mennyei fűszerkeverék. Adjuk a zöldségekhez és alaposan keverjük el. Fedő alatt, néha megkevergetve hagyjuk addig főni, amíg a csicseriborsó kellően meg nem puhul. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót és esetleg extra borsot - bár a fűszer szerintem önmagában elég intenzív ízt ad.

Amíg fől a töltelék, addig mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a két végét, majd vágjuk félbe őket  és egy evőkanállal kanalazzuk ki a közepét. A padlizsán húsát szintén vágjuk kockákra és adjuk hozzá a cukkinis zöldséghez. A paradicsomos szósz elkészítéséhez egy kis tálba mérjünk ki 3 evőkanál sűrített paradicsomot, amit keverjünk el sóval, borssal, oregánóval és 3 evőkanál vízzel.  A padlizsánokat helyezzük egy rácsos tepsire és ha a zöldséges töltelék elkészült, egyszerűen kanalazzuk bele egyenként mindegyik padlizsánba, szépen elosztva a tölteléket, hogy mindenhova jusson. Ezután csurgassuk a paradicsomos szószt a töltött padlizsánok tetejére, majd a 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.

A legfinomabb, ha barnarizzsel tálaljuk.

TIPP:

A cukkinis-csicseriborsós zöldség egyveleg önmagában is megállja a helyét! A fent leírt mennyiség bőven elegendő 2-4 személy részére barnarizzsel tálalva (étvágytól függ persze :), de ha kisebb adagokat mérsz ki, önmagában előételnek is kiváló. Tökéletes alapja lehet egy marokkói stílusú házibulinak.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr628018031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása