tök jó konyha

A zabkása és előnyei - A reggelik királya

2015. október 01. 14:46 - Bajsz Brigitta

Mielőtt kiköltöztem Angliába, számomra a reggeli egyenlő volt a vajas kifli vagy zsemlével, mellé lekvár vagy méz és mikor tea, mikor kakaó. Amikor legelőször találkoztam az itt Porridge-nak (ejtsd poridzs) keresztelt étellel, hát hogy is mondjam, nem jött meg rá az étvágyam. Igaz, ez a hotel szakácsának a hibája volt, mivel abszolute nem  erőltette meg magát, hogy gusztusossá varázsolja az amúgy nagyon is egészséges reggelit.

A porridge nem más, mint zabkása. Eredetileg a zabpelyheket simán vízben főzték meg, némi cukorral ízesítve. Nos, sem a látvány, sem az íz nem éppen nyáltermelő, ha értitek, hogy értem. Ez a fajta reggeli azonban még mindig nagyon népszerű - ha nem a legnépszerűbb - mind Skóciában, mind Angliában. Ma már tejet használnak a víz helyett és számtalan képpen ízesítik az ételt. Alább megosztok Veletek pár receptet, ami garantáltan ízlelőbimbó ingerlő lesz számotokra.

De miért is olyan jó a zabkása a szervezetnek? A Harvard Egyetem tudósainak kutatásai is alátámasztják, hogy a teljes kiőrlésű gabona (élen a zabbal) lehet kulcs a hosszabb élethez. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Helyreállítja a vércukorszintet, energetizál - ezen két okból tökéletes "üzemanyagforrása" a sportolóknak (is)! A koleszterin szintet csökkenti és a helyes vérnyomás szinten tartásában is fontos szerepet játszik. Mindössze napi 3g elegendő a megfelelő mennyiségű tápanyagok beviteléhez. Ha minden reggel egy tál fincsi Porridge-al indítod a napot, sokkal energetikusabb leszel és kevésbé fogod éhesnek érezni magad röviddel a reggeli után.* Íme hát néhány ötlet, hogyan is készítsd el a reggeli zabkásádat:

Természetesen növényi eredetű tejet kell használni. Az én személyes kedvencem a kókusztej, mert ezzel igazán édes és krémes zabkását varázsolhatok magamnak. Használhatsz persze rizs-, illetve mandula tejet is, vagy hogy változatosabbak legyenek a reggelik, hol ezt, hol azt.

Egy főre egy fél vagy 3/4 bögrényi zabot használok. Attól függ, mennyire vagyok éhes, én képes vagyok egy teljes bögrényi adagból készített kását is elpusztítani, mely mennyiség 2 fő részére bőven elegendő. :)

A lényeg a tej és a zab esetében a 2-1 arány. Ha mondjuk egy bögre zabot mérsz ki, akkor 2 bögre tejre lesz szükséged, tehát mindig a zab mennyiségének a kétszerese adja a megfelelő mennyiségű folyadékot.

Nincs más dolgod, mint a zabot és a tejet egy lábosa önteni, és lassú lángon, rendszeres kevergetés mellett készre főzni. Ha bugyogni kezd és felvett egy sűrű, pépes-krémes állagot, akkor kész. Ez a Porridge alapjáraton, azonban az ízek fokozásáért íme néhány tipp:

  1. Én mindig adok valamilyen gyümölcsöt a kásához. A legjobb a banán, alma, de gyakran használok áfonyát, málnát, szőlőt, sőt szilvát is. Lényegében bámilyen gyümölcs megteszi. A felhasználni kívánt gyümölcs felét én már az elején beleteszem a Porridge-ba, és együtt főzöm meg vele. A maradékot pedig a végén felhasználom díszítéshez.
  2. Hogy édesebb eredményt kapjak, a már kész kását kimérem a müzlis tálba, és mézet vagy juharszirupot csurgatok rá. Ha igazi ínyenc vagy, a legjobb megoldás, ha rétegesen tálalod a kását. A tál aljára egy kanál zabkása, majd méz/juharszirup, a választott gyümölcs, eztán ismét zabkása, méz és gyümölcs a tetejére.
  3. Az igazi extra energiabombáért én mindig megszórom a kását valamilyen diófélével, vagy magfélével. (szezámmag, napraforgómag, dió, mandula stb.)
  4. Van, hogy a Porridge legtetejére még adok egy evőkanál 100%-os mogyoró-, vagy mandula krémet is, na meg persze az őrölt fahéj sem maradhat el! - hmm...Nincs is ennél jobb!

Remélem meghoztam a kedveteket és átgondoljátok a reggeli menüt. Zabpelyhet bármelyik multinál vagy bioboltban találtok. Igen olcsó megoldás, hamar elkészül és sokkal több energiát nyerhettek belőle, mint a megszokott kiflis-lekváros verzióból. Amúgy ha gondoljátok, cukormentes házi lekvárral is ízesíthetitek a zabkását. Mondtam, hogy se szeri, se száma a variációknak... :)

*Forrás: GoodFood

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr587876312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása