tök jó konyha

Gombaszószos Spenótos-Spagetti

2015. szeptember 16. 18:18 - Bajsz Brigitta

Van egy jó hírem! A tésztafélék elhagyása Endometriózis esetében nem feltétlenül szükséges. Csak tudni kell, hogy mely fajta az, amit megehetünk!

Szerencsére már otthon is - nem csak itt Angliában - egyre inkább népszerűek a bio készítmények, ezen belül a száraz tésztafélék is. Sok helyen (akár szupermarketekben) megtalálható például a tojás mentes verzió, legyen akár spagetti, penne vagy szarvacska tészta, csak hogy párat emeljek ki a sorból. Az én személyes kedvenceim a csalán-, spenótos-, és medvehagymás spagettik.

Száraztésztát én mindig a helyi bioboltban veszek, szerencsére elég nagy a választék. Amire figyelek, hogy glutén-mentes legyen(!!!) és ne tartalmazzon tojást, vagy fehér lisztet. A teljes kiőrlésű, durumlisztből készült tészták a legfinomabbak, illetve nagyon ízletesek a rizsből (barna rizs) készült variációk is. Mondanom sem kell, hogy ezek jóval egészségesebbek a hagyományos tészta-társaiknál.

Hoztam egy receptet is nektek, melynek tészta alapja ízlés szerint variálható. Nagyon finom a csalán-spagetti verzió is, de ez esetben én spenótos-spagettit használtam.

Hozzávalók 2 főre:

  • Durván 250g spagetti (használhatod a lyukacsos mérőkét, lásd a cikk végén)
  • 30dkg gomba (ízlés szerint válaszd a gombfajtát)
  • 1dl víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 fél teáskanál csípős pirospaprika
  • 1 gerezd foghagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1,5 evőkanál olivaolaj
  • pár szem olajbogyó keresztben félbevágva

 

Elkészítés:

A spagettit hagyományos módon (víz, olaj, só) tedd fel főni.

Amíg a tészta elkészül, addigra a szószt is össze tudod dobni. A gombákat alapos megmosás után vágd nagyobb szeletekre. Az újhagymát amolyan rusztikusan karikázd fel, nem kell, hogy teljesen egyforma méretűek legyenek. Egy előmelegített serpenyőbe önts 1,5 evőkanál olivaolajat, majd ha már eléggé felforrósodott, add hozzá a gombát és az újhagymát. Sózd, borsozd és hagyd főni 1-2 percig.  Jöhet a pirospaprika, keverd jól el a gombán, majd add hozzá az 1dl vizet, de gyorsan kell, hogy dolgozz, nehogy a paprika odakapjon.

Pár perc főzés után beleteheted a szószba a paradicsompürét, majd a foghagymát is nyomd bele foghagyma prés használatával. A petrezselymet szintén csak ímmel-ámmal darabold fel, nem kell, hogy túl apró legyen! Ennél a pontnál, ha kell, pótold az elpárolgott vizet! Nem kell túl sok, csak hogy megmaradjon a szószos állag.

Végezetül dobd a serpenyőbe a félbevágott olajbogyókat és főzd még pár percig, hogy ők is átforrósodjanak. Bizonyosodj meg róla, hogy a gomba eléggé puha, szépen megfőtt, illetve hogy szükséges-e még adni némi sót vagy borsot a szószhoz.

Ezután nincs más dolgod, mint tálalni. A spagettit szépen rendezd el a tányéron, majd merj a közepére a gomba-szószból. Díszítheted egy-egy szál petrezselyemmel és szárított chilli-pelyhekkel.

 

Segítség spagettik adagolásához:

Én mindig bajban voltam, hogy hány főre mennyi tésztát is főzzek ki. Szemmértékre dolgoztam és általában túlméreteztem az adagokat - bár így is mindig elfogyott az étel. :)

Rátaláltam erre az aranyos és igen hasznos kis mérőkére, amely több verzióban is létezik. A legtöbb konyhai kiegészítőket áruló üzletben megtalálhatod, de rendelheted online is. A mérőkén 4 különböző méretű lyuk található, melyek közül a legkisebb felel meg az 1 főre való spagetti mennyiségének, aztán az egyel nagyobb lyuk a 2, majd a 3 és a legnagyobb lyuk pedig a 4 személynek. Használati útmutatóhoz lásd a képet - bár szerintem elég egyértelmű, hogy mit is kell csinálni. :)

 

Szólj hozzá!
Címkék: spagetti vega gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr827790520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása