Szerintem a fenti kép magáért beszél, úgyhogy térjünk is mindjárt a lényegre!
Hozzávalók: (4-6 személyre)
- 2 kisebb édesburgonya
- 200g gomba(Hagyjuk egészen nagy darabokban a gombát, a kisebb fejűeket elég csak félbe, a nagyobbakat negyedekre vágni.)
- 2 vöröshagyma
- 1 szép nagy zöld kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 200g zöldbab
- 240g csicseriborsó
- 240g cannellini bab
- 240g vesebab
- 200g lencse
- 2 evőkanál olivaolaj
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 500g paradicsomszósz
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál kömény
- 1-1 teáskanál édes- és csípőspaprika
- só, bors
- 1 vegetáriánus leveskocka
Elkészítés: (Főzési idő durván 30-40perc)
A zöldségeket nem kell apróra vágni, az édesburgonyától a gombáig mind maradhat nagyobb, falatnyi darabokban, durván 1,5-2cm-es "kockákban". Én egyedül csak a fokhagymát szeleteltem vékonyabbra.
Egy nagyobb lábosban melegítsd fel az olivaolajat, majd add hozzá a mustármagot és a köményt. Elég 1-2 percig főni hagyni, amíg a mustár el nem kezd pattogni a lábosban. Ekkor jöhet a hagyma, paprika, fokhagyma, édesburgonya és a gomba. Hagyd legalább 4-5 percig főni, majd add hozzá a száraz lencsét. Ezt nem kell előre beáztatnod vagy előfőznöd. A lencse után add a lábosba a paradicsompürét, a leveskockát szétmorzsolva, az édes- és a csípőspaprikát, majd a babokat és végül a paradicsomszószt. Ha konzerves babot használsz, akkor a lével együtt add a lábosba, ha azonban szárazbabot használsz, akkor ezt előző este célszerű beáztatni, és ennél a pontnál 1,5 bögre (kb 450ml) vizet adni a raguhoz. Jöhet só és bors ízlés szerint, majd fedő alatt, 5 percenként megkeverve főzd addig, amíg a lencse meg nem puhul. A főzési stádium utolsó 10 percében add csak hozzá a zöldbabot.