tök jó konyha

Két legyet egy csapásra - Almahajók & Karácsonyi Tallérok

2015. október 28. 21:03 - Bajsz Brigitta

Előre dolgozom, mert szeretem kipróbálni az új receptjeimet az úgynevezett nagy előadás előtt. Főleg, ha karácsonyról van szó! Ma két vendégváró, igen egyszerű finomságot kísérleteztem ki, és a lemeozás után bizton állíthatom, hogy mind a kettő ínyencség szerepelhet a karácsonyi menüben. A legjobb az egészben, hogy az alapanyagok szinte teljesen egyformák, így időt és nem utolsó sorban mosogatni valót lehet spórolni - ami karácsony tájékán igencsak fő szempont...szerintem. Íme a receptek:

 

Diós-fűszeres Almahajócskák

 

Hozzávalók:

  • 2 szép nagy szem alma (ízléstől függően lehet édes vagy savanyú fajta is)
  • 1,5 citrom leve
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 0,5 teáskanál jamaikai szegfűbors (vegyesfűszer, avagy allspice)
  • 2 evőkanál darált vagy apróra vágott dió
Elkészítés:

Az összes hozzávalót - az almákat és a diót kivéve - keverjük össze egy kis tálban. Nyugodtan lehet kóstolni, és ízlés szerint hozzáadni több mézet, vagy bármely fűszert, ha szükséges.

Az almákat alapos megmosás után vágd félbe, majd ismét félbe, óvatosan vágd ki a magházat, és szeleteld fel vékony szeletekre. Ha ezzel megvagy, mártogasd a kis szeleteket egyenként először a fűszeres citromlébe, majd hempergesd meg őket a darált dióban úgy, hogy nagyjából mindenhol fedve legyen az almaszelet. Ezután helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, a héjas felére állítva, majd csurgass mindegyikre még extra mézet és mehet a sütőbe, legalább 15 percre, 180°C-on.

Amikor elkészült, helyezd őket egy szép tálalóra vagy szalvétával kibélelt fém dobozkába, és extra díszítésként szúrj mindegyik közepébe egy-egy fogpiszkálót. Kartonpapírból vágj ki kb 2cm x 2cm-es négyzeteket, melyeket félbe hajtva (mintha szalvéta lenne) egy pici ragasztó segítségével a fogpiszkálók végére rögzíthetsz. (lásd fotó) Így kaphatsz hajóformát, és a vendégeknek is könnyebb lesz az almafalatok fogyasztása, hiszen, valljuk be, a méztől elég ragacsos marad az almák felülete. Egyszerű, mégis nagyon mutatós, na és persze finom vendégváró falatkák.

 

Karácsonyi Tallérok

 

Hozzávalók:

Itt jön a kis trükk a képbe. Az almahajóknál megmaradt citromos levet és a felesleges darált diót ugyanis fel tudod most használni. A fent leírtakon kívül szükséged lesz még:

  • extra 1 vagy 2 evőkanál méz
  • 4 púpos evőkanál barnarizsliszt
  • vegyes magvak - egy nagy marék (napraforgó-, szezámmag)
  • apróra vágott dió - 1 púpos evőkanál
  • zabpehely (amennyit a lé felvesz, nekem elég volt 3 púpos evőkanálnyi)

Elkészítés:

Ilyen kis adagnál nincs értelme méricskélni, ezért adtam meg ilyen formán a mennyiségeket. Szemmértékre a legjobb dolgozni, hiszen látni fogod, hogy a megmaradt fűszeres citromlé mennyi lisztet illetve zabpelyhet vesz fel. Ha túl puhának ítéled meg a masszát, nyugodtan adj hozzá extra lisztet és zabpelyhet, sőt, akár extra diót és magvakat is.

Ha alaposan összedolgoztad az összes hozzávalót, gyúrj apró golyócskákat a masszából. Helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire és ott nyomkodd őket tallér formájúra. Azonban nem kell, hogy túl lapos legyen! Ebből a mennyiségből nekem 8 tallér született, körülbelül 4-5cm átmérőjűek lettek.

A 180°C-ra előmelegített sütőben süsd őket 20 percig. Ez a fajta tallér kicsit puha marad, nem kell tehát megijedned, ha nem akar ropogósra sülni.

TIPP

A tanácsom az, hogy ezt a két nassolni valót egyszerre készítsd el, az almahajókkal kezdve, hiszen így elkerülheted, hogy bármilyen alapanyag pocsékba menjen. Mind a kettő igen mutatós és karácsonyi hangulatkeltő - persze az év bármely szakában elkészíthető!

Az almákat legjobb frissen, sütés után fogyasztani, a tallérok viszont, légmentesen zárt dobozkában 1 hétig is elállnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr228030108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása