Tegnapi nap folyamán párom nagybátyjának kutyusaira vigyáztunk. Két édes kis shih tzu leányzó - akik extra figyelmet követelnek. Nem igen volt hát szabadidőm a rengeteg játék, séta és pocisimi közepette, így az ebédet úgy akartam megoldani, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen a konyhában töltenem. Gondoltam, összeütök egy jó kis főzeléket, ami finom, laktató és gyors is. Természetesen nem a megszokott módon, hanem a`lá Tök Jó Konyha.Íme:
Kókusztejes Finomfőzelék
Hozzávalók:
- 2 közepes répa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- egy nagy marék zöldbab (kis kockákra vágva)
- 100g zöldborsó
- 100g kukorica
- 100g csicseriborsó
- 1,5 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt fehérbors (használhatsz kevesebbet ha nem akarsz túl intenzív ízhatást, bár egy kellemes csípős érzés szerintem nagyon is passzol ehhez a verzióhoz)
- 1 liter víz
- 3-4 evőkanál barnarizsliszt - a habaráshoz
- kókusztej - én egy konzerv (400g) felét használtam, tehát közel 200g
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Először is - a fent említett zöldségek helyett lényegében bármilyen más zöldségfélét is használhatsz: krumpli, karalábé, stb. stb. Én fagyasztott zöldborsót, kukoricát és zöldbabot vettem ez alkalommal, hiszen semmi gond sincs a fagyasztott zöldségekkel/gyümölcsökkel. Persze mindig jobb a friss, szezonális termény, de van, hogy kivételt kell tenni.
A főzelék elkészítését a fagyasztott zöldségek kiolvasztásával és leöblítésével kezdtem. Szeretem átmosni a zöldségeket, így elkerülhető, hogy kiérződjön rajtuk a fagyasztott íz.
A hagymát apróra vágtam, majd a lábosba kimértem 2 evőkanál kókuszolajat (ha nincs, nyugodtan használhatsz olivaolajat is helyette.) A hagymát körülbelül 5 percig főztem az olajban, majd hozzáadtam a csicseriborsót és hagytam őket tovább fődögélni 3-4 percig. Ezt követően jöhetett a többi zöldség - a répa apróra kockázva, a zöldborsó, kukorica és a zöldbab. Alaposan elkevertem őket, megszórtam a köménnyel, borssal és sóval majd felöntöttem előre felforralt vízzel (1L). Fedő alatt addig főztem, amíg minden zöldség kellően meg nem puhult.
Amikor már majdnem teljesen megpuhultak a zöldségek, nekiálltam elkészíteni a habarást is. A barnarizslisztet kikevertem a kókusztejjel. Mielőtt azonban hozzáadtam volna a zöldséghez, kimertem a forró léből 1-2 evőkanálnyit a habarást tartalmazó tálkába és alaposan elkevertem. Így elkerülhető, hogy csomós legyen a főzelék.
A habarással együtt még tovább főztem az ételt úgy jó 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Kóstold meg a főzeléket tálalás előtt és utólag még ízesítheted, ha szükséges (extra só, bors vagy kömény - ízlésed szerint).
Tipp:
A kókusztejnek csak a felét használtam el ez alkalommal. Ha átöntöd egy bögrébe és hűtőben tárolod, másnap felhasználhatod a reggeli zabkásád elkészítéséhez. Istenien finom és krémes lesz a végeredmény.
Jó étvágyat kíván Poppy és Lily!