tök jó konyha

Szupergyors házi müzliszelet

2015. szeptember 11. 18:15 - Bajsz Brigitta

Tegnap valamiért hihetetlenül megkívántam az édeset. Fel tudtam volna falni pár tábla csokoládét...De hát a diéta az diéta, főleg, ha egészségügyi alapja van. Nem csalhatok tehát!

Volt már vagy este 10 óra, amikor rámjött ez a hihetetlen nassolhatnék, nem a legmegfelelőbb idő a sütögetéshez. Sajnos a barnarizs liszt is épp elfogyott, így nem is igen tudtam volna összedobni semmit. Kissé csalódottan huppantam le a kanapéra, amikor párom, Stuart rámnézett és csak annyit mondott: "Na várj csak egy kicsit!" Reménysugár jelent meg előttem, van talán maradék dugi étcsokija, amit szabad ennem? De nem...Ennél valami sokkal jobb finomsággal lepett meg, amit Veled is megosztok most, mert egyszerűen nem szabad nem megkóstolni!

 

Hozzávalók körülbelül 6 nagyobb müzli szelethez:

  • 4 teáskanál darabos mogyoróvaj(menj biztosra, hogy 100% mogyoróvajat használj, mindenféle hozzáadott csúnyaság nélkül)
  • Kb 120g (fél bögre) apróra vágott pekán dió
  • Szintén 120g cashew dió
  • 6 evőkanál méz
  • 250g(1 bögre) granola (vagy bármilyen más, lehetőleg glutén mentes müzli)
  • 10g olvasztott étcsokoládé

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200C-ra.

Az összetevőket egy nagy tálban alaposan keverd el.  A csokit vízgőz feledd olvaszd meg és add a masszához. A sütőpapírral kibélelt tepsibe egyesével mérj ki 1-1 átlagos müzliszelet méretű masszát. Ezt, legegyszerűbb, ha kézzel igazgatod formára. Tudom, kicsit ragacsos, maszatolós a dolog, de hidd el, megéri!

Ha a teljes massza szép formákban hever a tepsin, mehetnek is a sütőbe. Legalább 15-20 perc kell, hogy alaposan átsüljenek a szeletkék. Ha 20 perc után is túl puhának érzed, nyugodtan adj még extra 5 percet nekik. Teljesen megszilárdulni csak akkor fog, ha már kivetted a sütőből, és hagytad állni hagyni. Így hát nem kell megijedned, ha a massza egyáltalán nem tűnik megfelelő állagúnak a sütőből való kiemelés után.

Hagyd őket pihenni, kihűlni, és meglátod, igazi, hihetetlenül finom, mennyeien édes házi müzliszelet lesz a végeredmény! Én nem bírtam betelni vele. Úgy gondolom, mindenki nevében momdhatom: Köszönjük Stuart!

Top Tipp: A receptben szereplő diófélék helyett nyugodtan használhattok más olajos magvat. Dió, mandula, de akár a szezám- és napraforgómag is megteszi. Ki mit szeret jobban, vagy mihez jut hozzá könnyebben.

 

5 komment
Címkék: vega granola müzli

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr427778764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2015.09.11. 20:27:34

Nálunk is mindig van itthon fél bögre apróra vágott pekán dió, 120 ml cashew dió és 1 bögre granola (az meg mi??)....
Szóval, nagyon jó recept!!!

Bajsz Brigitta 2015.09.11. 22:01:21

Kedves GGY!
Nyugodtan használhatsz más olajos magvat (dió, mandula, szezámmag), ami éppen van otthon, vagy amihez egyszerűbben hozzájutsz. A granola helyett - ahogy azt írtam is a receptben - bármilyen müzli megteszi.
A granola pedig nem más, mint: A granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja, ehhez adagolják a különféle olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket. Az alapját képező gabonaféléket még felhasználás előtt megsütik, ezzel megváltoztatva azok ízét és állagát. Ez az eljárás különbözteti meg a hagyományos müzlitől. Édességének mértékét is az egészséges édesítők, valamint a belekevert csonthéjasok, gyümölcsök adják.
Remélem ez segített egy picit és egyszer kipróbálod majd a receptet. :)

calvin&hobbes 2015.09.16. 21:32:45

Utálok sütni, egyszerűen nincs energiám, turelmem a pepecseléshezl, méregetéshez, sütővel bajlódni, stb...pedig nagyon szeretnék legalább egyszer ügyes lenni.... Gondoltam adok egy esélyt a receptnek, mert gyakorlatilag minden hozzávaló volt itthon és a maga egyszerűségével még nekem sincs esélyem elrontani....
A történés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Már ott agygőztúltengést kaptam amikor a pekándiót kellett apróra vagdosnom a kesu után. Nem haladtam egyről a kettore, es szerintem az adag sem maradt fél bögrényi, mert minden mag szanaszét pattant én meg inkább bekaptam a csellengőket mint visszatettem a tálcára... aztan jott a többi, granola, mogyoróvaj, méz... mindenem ragadt, de a massza nem korlátozódott csak a humán szervezetre... megtámadta a kávéfőzőt, gerilla módon nekiugrott a zöldségprésnek es a vízforralót is invázió alá fogta. (később észrevettem, hogy a falra és a konyhaszekrényre is diaszpórázott.) Miután lebirkoztam, lefogtam az aljast es belekényszerítettem a tepsibe, totál leizzadtam. Felnyomtam a fűtést a dobozban es bezártam a lázadót magára hagyva a 200 fokban.
Még nem telt el 10 perc mikor rájöttem hogy az enyém a tiedhez képest elég háthogyismondjam politikailag korrekten... "napsütötte karibibarnára" sikerult. Kisebb sherlocki munka után kiderült a 10g csoki helyett az egész tábla belekerült. A sokkot egy pohár vörössel orvosoltam és miután a túltettem a lelkemet a kudarcon, kivettem a galádot. Kicsit megégett a szentem a széleken, de a hő úgy tűnik megszelídette a cudart, mert nem ugrál, támad és ragad, és a sok csoki ellenére meglepően finom. :)

Csak annyit akartam leírni - miután így kisírtam magam a cybervilágban - hogy köszönöm a receptet és ha túltettem magam az újabb felsülésen talán megpróbálom mégegyszer... addig meg tanulok önvédelmet :)

PS: később fürdés előtt még találtam egy mogyorónyi masszapartizánt a hajamban... a tarkómnál... fogalmam sincs hogy került oda de azért ez tényleg ijesztő... :O

Bajsz Brigitta 2015.09.17. 14:32:06

@calvin&hobbes: Bevallom, jókedvre derítettél a kommenteddel, és remélem nem haragszol, ha elárulom, igazán megmosolyogtam az írásodat! :) ... Igazi minicsata zajlott le közted és a müzliszelet között!

Lényeg persze a végeredmény, a tény, hogy ízlett, amit elkészítettél. Legközelebb - csak egy kis segítségként mondom -, a diók feldarabolásához használhatsz konyhai robotgépet, ha van otthon. Elég max 30 másodperc, és szépen feldarabolt diót, mogyorót kapsz. Megkímélve magad az aljas kis gazfickók elugrálásától.
A csoki-dilemma...nos...ezt az édességet sosem lehet megunni, szerintem, és ha jóízű lett a müzliszeleted, hát....akkor továbbfejlesztetted a receptet, gratulálok! Megy ez Neked, látod? :D
A főzésben az a legjobb, hogy mindenki variálhatja a recepteket saját ízlése szerint - bizonyos mértékig persze. Azért az étcsokival vigyázzatok, mert igaz, hogy finom és egészségesebb, mint a tejes társa, de tudjuk, hogy képes bizonyos dolgokat igen rendesen visszafogni!

További jó sütést-főzést Kedves Calvin+Hobbes, remélem még hallok rólad és a konyhai kalandjaidról! x
süti beállítások módosítása