Tegnap valamiért hihetetlenül megkívántam az édeset. Fel tudtam volna falni pár tábla csokoládét...De hát a diéta az diéta, főleg, ha egészségügyi alapja van. Nem csalhatok tehát!
Volt már vagy este 10 óra, amikor rámjött ez a hihetetlen nassolhatnék, nem a legmegfelelőbb idő a sütögetéshez. Sajnos a barnarizs liszt is épp elfogyott, így nem is igen tudtam volna összedobni semmit. Kissé csalódottan huppantam le a kanapéra, amikor párom, Stuart rámnézett és csak annyit mondott: "Na várj csak egy kicsit!" Reménysugár jelent meg előttem, van talán maradék dugi étcsokija, amit szabad ennem? De nem...Ennél valami sokkal jobb finomsággal lepett meg, amit Veled is megosztok most, mert egyszerűen nem szabad nem megkóstolni!
Hozzávalók körülbelül 6 nagyobb müzli szelethez:
- 4 teáskanál darabos mogyoróvaj(menj biztosra, hogy 100% mogyoróvajat használj, mindenféle hozzáadott csúnyaság nélkül)
- Kb 120g (fél bögre) apróra vágott pekán dió
- Szintén 120g cashew dió
- 6 evőkanál méz
- 250g(1 bögre) granola (vagy bármilyen más, lehetőleg glutén mentes müzli)
- 10g olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200C-ra.
Az összetevőket egy nagy tálban alaposan keverd el. A csokit vízgőz feledd olvaszd meg és add a masszához. A sütőpapírral kibélelt tepsibe egyesével mérj ki 1-1 átlagos müzliszelet méretű masszát. Ezt, legegyszerűbb, ha kézzel igazgatod formára. Tudom, kicsit ragacsos, maszatolós a dolog, de hidd el, megéri!
Ha a teljes massza szép formákban hever a tepsin, mehetnek is a sütőbe. Legalább 15-20 perc kell, hogy alaposan átsüljenek a szeletkék. Ha 20 perc után is túl puhának érzed, nyugodtan adj még extra 5 percet nekik. Teljesen megszilárdulni csak akkor fog, ha már kivetted a sütőből, és hagytad állni hagyni. Így hát nem kell megijedned, ha a massza egyáltalán nem tűnik megfelelő állagúnak a sütőből való kiemelés után.
Hagyd őket pihenni, kihűlni, és meglátod, igazi, hihetetlenül finom, mennyeien édes házi müzliszelet lesz a végeredmény! Én nem bírtam betelni vele. Úgy gondolom, mindenki nevében momdhatom: Köszönjük Stuart!
Top Tipp: A receptben szereplő diófélék helyett nyugodtan használhattok más olajos magvat. Dió, mandula, de akár a szezám- és napraforgómag is megteszi. Ki mit szeret jobban, vagy mihez jut hozzá könnyebben.