tök jó konyha

A furcsa, de csodás Chia-mag

2015. szeptember 10. 16:17 - Bajsz Brigitta

Mi ez a furcsa nevű izé?

A chia-mag a Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos Salvia Hispanica nevű növény termése, rokonságba hozható a mentával. A magot már az aztékok is felhasználták, manapság pedig egyre inkább népszerűségnek örvend az amerikaiak, de szép lassan az európaiak körében is.

 

A kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy ezek az igen apró magocskák – majdnem egyező méretű a szezámmaggal – gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek.  Ezek közül néhány:

  1. Gyulladáscsökkentő
  2. Csökkenti a vércukorszintet
  3. Javítja az emésztést
  4. Védi a szívet és az érrendszert
  5. Növeli az energiát
  6. Segít a testsúly csökkentésében
  7. Segíti a jobb alvást
  8. Csökkenti a koleszterinszintet
  9. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását

Hat teáskanál Chia mag tartalmazza a következőket:

179mg kalcium, 11g rost, 138 kalória, 4,5gramm fehérje. A magok ezen kívül tartalmaznak foszfort, káliumot, cinket és mangánt is, valamint igen magas az antioxidáns és Omega3 zsírsav tartalmuk is. 

A Chia magok többféle képpen felhasználhatóak a konyhában. Szerencsére már egyre több és több recept lát napvilágot magyar nyelven is, én a cikk végén a magokból készíthető puding leírását osztom meg veled. A magok egyedi tulajdonsága, hogy vízbe/lébe áztatva kocsonyás állagot vesznek fel, így tökéletes ételek besűrítéséhez. Mind vegetáriánus, mind hús ételek alapanyagaként kiváló.

 

 

Chia-puding

Hozzávalók 1 főre:

40g chia mag

240ml kókusz-, mandula-, vagy rizstej

1-2 csepp vanília aroma

Gyümölcs tetszés szerint (én most fincsi epret használtam)

 

A legegyszerűbb a pudingot egy befőttes üvegben elkészíteni. Az összetevőket – a gyümölcsöt kivéve – öntsd az üvegbe és alaposan keverd össze. Ha gondolod, csavard rá a tetőt a befőttes üvegre és alaposan rázd össze a tartalmát. (shake-shake-shake)

Ha ezzel megvagy, tedd hűtőbe a keveréket és hagyd állni legalább 4 órán át, bár legjobb egész éjszakára pihentetni.

Tálalás előtt már nincs más dolgod, mint egy szép üvegpohárba kanalazni a pudingot. A leggusztusosabb, ha rétegeket képzel: egy réteg gyümölcs, egy réteg pudding, aztán megint gyümölcs, egy kevés kis méz, ha gondolod, majd puding ismét, gyümölcs a tetejére és ízlés szerint megszórhatod napraforgómaggal, vagy dióval, mandulával.

A chia puding állaga kocsonya-szerű, kissé zselés és első kanalazásra furcsállhatod a textúráját, de hamar hozzá fogsz szokni. A második, harmadik kanál után már csak az élvezet marad!

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!
Címkék: vega chia-mag

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr497775704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása