A levendula nem csak az illata miatt szeretnivaló. Igen finom az íze is és sokféleképpen felhasználható. Most a levendulás limonádé receptemet osztom meg Veled.
Hozzávalók:
- 1,5L szűrt víz/ásványvíz
- 2 egész citrom leve
- méz
- 2 evőkanál szárított levendula szirom
Ha friss virágot használsz és nem szárítottat, akkor első lépésként morzsold le a szirmokat a virág száráról. Egyszerűen csak vedd a két tenyered közé és kezdd el dörzsölni. A lila kis szirmok szépen lehullanak majd.
Akár a szárított, akár a friss szirmokat használod, a legfontosabb lépés az áztatás. Forralj fel 2-3dl vizet, tedd a szirmokat egy mély tálba és öntsd rá a forró vizet. Fedd le egy tányérral, vagy akár alufóliával és hagyd ázni a szirmokat legalább fél, de akár 1 órán át. Így lesz finom, intenzív a levendula íz.
Amíg vársz a szirmokra, addig nyugodtan megcsinálhatod a limondéalapot. Egy üvegkancsóba facsard ki a 2 egész citrom levét, adj hozzá 1 evőkanál mézet (ízlés szerint lehet több is, ha édesszájú vagy), majd öntsd fel vízzel. Ne töldsd tele a kancsót, hiszen kell hely a levendulás víznek is.
Ha letelt az egy óra, öntsd a levendulás vizet a kancsóba, a szirmokkal együtt! Csak közvetlenül fogyasztás előtt kell leszűrni. Tedd hűtőbe a lila nektárt egy jó fél óra, óra hosszára, ezt követően fogyaszthatod is!