tök jó konyha

Hamis Vegetáriánus Korma

2015. december 03. 15:04 - Bajsz Brigitta

Itt Angliában - is - nagy keletje van az indiai konyhának. Az indiai éttermek curry kínálata hatalmas és roppant népszerű, mind a vegetáriánusok, mind a húsevők körében. Én magam is nagy rajongó vagyok, hol az enyhébb, hol pedig a fűszeresebb, csípősebb ételeket veszem fel a menüre.

A Korma a lágyabb ízvilághoz tartozik, általában kókusztejjel készítik a szószt és gyakran kerül bele kesudió is. Ez utóbbit én most elhagytam, ezért is a "hamis" jelző a címben. Az ízvilágon ez azonban mit sem rontott, istenifinom curry került az asztalra. Remélem Nektek is ízleni fog. Íme a recept:

 

Hozzávalók: (4 főre)

  • 3 közepes méretű répa - apróra kockázva vagy karikázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 120g csicseriborsó
  • 1-1 egész zöld és piros kaliforniai paprika - nagyobb kockákra vágva
  • 250ml kókusztej
  • A sűrítéshez - ha szükséges - kb 2 evőkanál kukoricaliszt
  • Curry fűszerkeverék:
  • 1 kávéskanál szárított koriander
  • 0,5 kávéskanál gyömbér
  • 0,5 kávéskanál mustármag (ezt célszerű mozsárban összetörni, de nem szükséges)
  • 2 kávéskanál kömény
  • 1,5 kávéskanál kurkuma
  • 0,5 kávéskanál cayenne bors

A curry-fűszerkeveréknek számtalan verziója létezik. Ti is bátran kísérletezzetek a fűszernövényekkel. Lehet a keverékhez adni chilit, szárított curry-levelet, szárított görögszénát stb. stb. Az arányokkal is lehet játszani, így biztosan mindenki megtalálja majd a megfelelő ízvilágot.

Az általam itt leírt fűszerkeverékből azt ajánlom, hogy egyszerre csak kis adagokat adj a készítendő kormához. Mindig kóstold meg és döntsd el, hogy szeretnéd-e még jobban fűszerezni az ételt. Nem vagyunk egyformák, mindenki mást szeret, ezért ajánlom, hogy csak kis lépésekben adagolt a curry-port. Én személy szerint felhasználtam a teljes adagot, mert szerettem volna egy pikánsabb ízvilágot teremteni, de ezt mindenki maga döntse el.

Elkészítés:

A Korma elkészítése nagyon egyszerű. Szokásos módon előmelegített lábosban 2 evőkanál olíva olajon dinszteld meg az apróra kockázott vöröshagymát. Ezt követően add hozzá a répát és a csicseriborsót, majd fedő alatt, de gyakran megkeverve párold úgy 5 percig. A fűszerkeverékkel - először csak egy kevéskével - szórd meg a zöldségeket és jól keverd el! Ezután felöntheted egy kevéske vízzel, csak annyira, hogy éppen ellepje a répát és a csicseriborsó szemeket. Addig hagyd közepes lángon főni, amíg a répa kellően meg nem puhul. Amikor már majdnem teljesen elkészült, jöhet a zöld- és a pirospaprika. Ezzel is főzd fedő alatt még 5 percig.

Az 5 perc elteltével vedd le a fedőt és óvatosan, folyamatos keverés mellett add a kókusztejet a zöldséges alaphoz. Alaposan dolgozd el! Pár percig hagyd közepes lángon, majd jöhet a kóstolgatás. Ha szükséges, adj még extra fűszerkeveréket a Korma-hoz. A curry-nek szószos, krémes állagúnak kell lennie, ezért ha nem lett elég sűrű a kókuszkrém hozzáadását követően, akkor jöhet a trükk. Egy kis pohárban keverj ki 2 evőkanál kukoricalisztet 4 evőkanál langyos vízzel, csomómentesre. Ezt add a Korma-hoz folyamatos keverés mellett. Alacsony lángon főzd tovább addig, amíg be nem sűrűsödik. Ennek a mennyiségnek elégnek kell lennie a besűrítéshez, de ha mégis folyósnak találod még ezek után is az ételt, akkor ismételd meg a kukoricalisztes trükköt, de csökkentsd az adagot a felére, tehát 1 evőkanál liszt + 2 evőkanál víz.

A curry ételekhez - talán mondanom sem kell -, a rizs köret illik a legjobban. Én jelen esetben barna jázminrizzsel tálaltam a Korma-t, de rád bízom, hogy milyen variációt képzelsz el a te ételed mellé.

Jó étvágyat ... Ja, és Namaste! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr378135992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása