tök jó konyha

Tepsis Rakott Zöldség Kókusztejjel Nyakonöntve

2015. szeptember 08. 14:14 - Bajsz Brigitta

Kedves szomszédunktól, Ronnie-tól jó nagy adag krumpliellátásban részesültünk. Igazi, finom vegyszermentes krumplik egyenesen az öregúr kertjéből. A tegnap esti vacsorához tehát egyértelmű volt, hogy valamilyen krumplis ételt fogok az asztalra varázsolni. Íme az eredmény:

 

Hozzávalók:

  • 6-7 szem krumpli
  • 2 vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb répa
  • 2 zöldpaprika
  • 5-6 szem aszalt paradicsom
  • 2 teáskanál édes és 1 teáskanál csípős pirospaprika
  • 1 konzerv kókusztej
  • majoranna
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • kókuszolaj a tepsi kikenéséhez
  • egy kevés kis liszt (én barnarizs lisztet használok) a tepsi aljára
  • só, bors

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180-ra.

Először is pucold meg a krumplikat, mosd meg őket és szeld fel karikákra, úgy mint ahogy a rakottkrumplihoz szoktad. Tedd fel főni sós vízben, hogy kellően megpuhuljon, de vigyázz, hogy ne főzd túl!!

Amíg a krumplira vársz, elkészítheted a szószt. A hagymát, répát és a zöldpaprikát vágd fel apró kockákra, nagyjából egyforma méretre. Melegíts elő egy serpenyőt, önts bele 2 evőkanál olivaolajat, majd add hozzá a felkockázott zöldségeket. Főzd 1-2 percig simán csak az olajban, majd adj hozzá egy csipet sót. Készíts a közelbe 1dl vizet. Az édes és a csípős paprikát szórd a zöldségekre, jól kavard össze, majd öntsd rá a vizet, hogy nehogy odakapjon a paprika. Hagyd pár percig rotyogni, majd adj még legalább 2dl vizet a zöldségmixhez, hogy szószos állagot kapj. Hagyd főni, amíg a répa meg nem puhul. Természetesen kavargasd meg időnként és ha kell, pótold az elpárolgott vizet. Amikor már majdnem készen van, szórd meg 1 teáskanál majorannával, rozmaringgal és kakukkfűvel. Ízlés szerint adj még hozzá sót és borsot, ha szükséges.

Amikor a krumpli már elég puha , vedd le a tűzről és öntsd le róla a vizet. A tepsit kókuszolajjal kend ki, alul és az oldalát is - nagyon kevés mennyiség kell csak, egy kisujjkörömnyi bőven megteszi. Szórj a tepsi aljára egy kevéske lisztet, majd kezd el szépen lerakni a krumplikarikákat, egymást félig takarva. Ha a zöldséges szósz kész, öntsd a felét az első réteg krumplira. Figyelj, hogy mindenhova jusson a szószból.

Ezután jöhet aszalt paradicsom! Vágd fel a szemeket negyedekbe és szórd a szószos krumpli tetejére. Isteni lesz, amikor evés közben rátalálsz egyre, hmmm...Ha ezzel megvagy, akkor jöhet a maradék krumpli, szintén egymást félig takarva, szépen elrendezve a rakott tál tetején. Végül a maradék szósz és a lényeg: a kókusztej!

A legvégén még egy csipet sót és pici borsot szórhatsz a kókuszos rakottasra, majd takard le alufóliával és tedd a sütőbe. Hagyd legalább 30-40 percig sülni, egyszer esetleg megfordíthatod a tepsit, hogy biztosan mindenhol egyformán megsüljön.

TIPP:

A zöldséges szósz nagyon finom tésztával is. A fent leírtak szerint készítsd el a szószt, majd amikor már puhák a zöldségek, add hozzá a kókusztejet, hagyd főni amíg fell nem forr, és már kész is. Ízlésed szerint, kedvenc tésztáddal tálald.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr347770060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása