tök jó konyha

Gyümölcsös mámor

2016. február 26. 20:24 - Bajsz Brigitta

 

A gyümölcssalátában azt szeretem a legjobban, hogy megunhatatlan és ezerféleképpen variálható. Mindenki azt a gyümölcsöt szeli a salátájába, amit személy szerint kedvel, és az extra ízt adó öntet szintén ízlés kérdése és számtalanféle módon elkészíthető.

Én legjobban a joghurt, azon belül is a mézes görögjoghurt híve voltam, ha gyümölcssaláta feldobásáról volt szó, ám  kikísérleteztem egy olyan alternatívát, ami azon emberkék számára is fogyasztható, akiknek mellőzniük kell mindenféle tejterméket, így a joghurtot is.

Két megoldást találtam, hogy finom, krémes öntetet kapjunk a gyümölcssalátához.

  1. Kókusz joghurt: Simán, a boltból is beszerezhető, az egyik legjobb - személyes véleményem szerint - az Alpró kókuszjoghurt. A legjobb, ha bio boltban néztek utána!
  2. Kókuszkrém házilag: A krém elkészítéséhez mindössze 3-4 evőkanál kókuszkrémre (konzerves kókusztej krémes része) és 1 evőkanál mézre lesz szükséged. A kettőt keverd össze, majd mielőtt ráöntenéd a gyümölcsökre, hagyd hűtőben állni legalább 30 percet.

Ez a két megoldás szintén nagyon finom végeredményt hoz, és a gyümölcssaláta azok számára is élvezhető, lemondások nélküli ínyencség marad, akik teljes mértékben kiiktatták a tejtermékeket az étkezésükből.

A képen látható gyümölcssaláta hozzávalói:

  • Vörös és fehér szőlő
  • Ananász
  • Zöldalma (savanyú)
  • Banán
  • Ringló

 

Én a házi kókuszkrémet használtam, a fent leírtak alapján.

Extra ízként megszórtam egy kevés fahéjjal és egy kis extra adag mézzel is. A gyümölcsöket és a krémet, illetve az extra fahéjat, mézet, rétegesen tettem a kehelybe, hogy még gusztusosabb legyen a tálalás.

Legyetek kreatívak, és alkossátok meg a saját gyümölcssaláta verziótokat. Nyugodtan küldhettek képet is a FB oldalra az elkészült kreációkról, osszátok meg egymással, velem az ötleteiteket!

 

Szólj hozzá!

Többfunkciós Bazsalikomos öntet

2016. február 17. 21:29 - Bajsz Brigitta

A kapor mellett a bazsalikom a nagy kedvenc nálam! Most egy multifunkcionális öntetet hoztam nektek, amely nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Én elsősorban salátaöntetként használom, de tökéletes extra adalék tészta ételekhez (főleg a paradicsomszósszal készültekhez), illetve 1 vagy 2 teáskanállal a frissen főtt rizottóra csurgatva egyszerűen mennyei!

 

A recept előtt íme pár érdekesség, amit a bazsalikomról találtam:

  • A növény cser anyagai és illóolajai csökkentik a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén segítenek.
  • Ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása van. 
  • Jó idegerősítő.
  • A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától
  • A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható.
  • Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák. * (Forrás: hazipatika.com)

Hozzávalók: Kisebb adag készítéséhez

  • 25g (durván egy kisebb csokor) friss bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 75 ml olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • fél evőkanál méz

 

Elkészítés:

Ha van otthon robotgéped, akkor egyszerűen dobd a megmosott (száráról letépkedett) bazsalikom leveleket, a fokhagymát és az olívaolaj felét egy kevés hideg vízzel a gépbe. Az sem baj, ha nincs robotgéped, ez esetben a bazsalikom leveleket egy éles kés vagy speciális fűszernövény aprító segítségével vágd olyan apróra, amilyen apróra csak lehetséges. Egy kis tálban keverd az áttört fokhagymát a bazsalikomhoz, majd jöhetnek a további hozzávalók: olívaolaj, méz, egy kis só, bors, citromlé és már kész is.

Hűtőben tálalva egy hétig eltartható, légmentes, lehetőleg befőttes üvegbe zárva.

Szólj hozzá!

Így jó enni

2016. február 06. 14:24 - Bajsz Brigitta

Vallomás

Amikor elkezdtem a Tök Jó Konyhát, szentül hittem, hogy ki fogok tartani az általam kiválasztott diéta mellett és nem fogok csalni, mert az nem jó, és nem egészséges. Tévedtem...Vallomással tartozom Nektek.

Az egészséges táplálkozás híve vagyok, ez tény. Minél inkább idősödöm (pont tegnap töltöttem be a 30-at :D ), annál inkább előtérbe helyeződik a helyes táplálkozás a listámon. Ugyanakkor az utóbbi pár hónapban megtanultam valamit - a saját bőrömön!

A diéta szó hallatára sokakat kiráz a hideg. Ha azt mondom "egészséges táplálkozás", akkor a legtöbb emberke szeme előtt egy nagy tál saláta jelenik meg. A diétázás, helyes étkezés a köztudatban sajnos olyan szavakat idéz elő az ember fejében, mint "tilos", "nem szabad", "kiiktatni", "megvonni", "kalória számlálás" stb. stb.

Amikor megtudtam, hogy endometriózisom van, elkezdtem bújni az Internetet és különböző könyveket, hogy megtudjam, mit ehetek és mit nem, annak érdekében, hogy javulást érjek el az állapotomban. A makrobiotika, különböző endometriózis-diéták, melyekre rátaláltam, bizony sok hasznos és helyes információt adtak. Hálás is vagyok, hiszen minderre építve kezdtem el én is a diétámat. Bírtam is vagy 3-4 hónapig.

Aztán jött a karácsony, a hazautazás, és hát nem kell mondani, jöttek a finomabbnál finomabb magyar ételek. Képtelenség nemet mondani a krumplis tésztának, székely káposztának, mákos bejglinek - főleg karácsonykor! Persze mondhatjátok, hogy gyenge vagyok és minden csak az akaraton múlik, ez utóbbival egyet is értek. Ugyanakkor, visszatérve Angliába, a főnökasszonyom egyből azzal a felkiáltással fogadott, hogy mennyivel jobban nézek ki, sőt, sikerült egy icipici plusz kilót is felszedni magamra - ami nálam nagy szó! Hogy őszinte legyek, tényleg jól is éreztem magam - a lelkifurdalást leszámítva.

Aztán végig gondoltam ezt az egészet. Kell nekem a diéta? Nem akarok bekötött szemű szerzetesként élni, és minden jót megvonni magamtól, ugyanakkor szeretnék helyesen táplálkozni. Képtelen voltam álláspontot foglalni. miszerint "az élet túl rövid, élvezni kell" és a "mostantól változtatni fogok, a helyes utat választom" dilemma között. Kis fejtörést követve rájöttem, hogy nem is kell választani!

Nem vagyok dietetikus, szakképzett táplálkozási tanácsadó. Amit tudok, azt önerőből tanultam, tapasztaltam, kutattam - de mindez nem jogosít fel arra, hogy bárkinek is étkezési tanácsokat adjak. Amit viszont határozottan állítok és ami mellett ezen pár hónap tapasztalásai után letettem a voksomat, az a következő:

Nincs olyan, hogy mindenkinek megfelelő diéta! Nincs olyan, hogy egyfajta életmód mindenkinek megfelel. Se a makrobiotika, se a paleolit, se Norbi hitvallása nem lehet általánosítva tökéletes mindenkinek! Mivel nem vagyunk egyformák!

Leegyszerűsítve:

Ha egészséges vagy, nincs semmiféle ételallergiád, betegséged - először is légy nagyon hálás! Másodszor pedig táplálkozz úgy, ahogy az a testednek/szervezetednek/közérzetednek jó! Én személy szerint ez esetben is előtérbe helyezném az egészséges táplálkozást, de divatból ne váljon senki teszem azt vegetáriánussá.

Ha bármilyen ételallergiában szenvedsz, például tej vagy liszt érzékeny vagy, akkor ragaszkodni kell egyfajta életformához, a saját érdekedben. Ugyanakkor itt is vannak szintek, fokozatok. Egy barátnőm például glutén érzékeny, ezért gluténmentes diétát vezetett be magának. Ugyanakkor hébe-hóba, bizony rendel egy jó kis pizzát, vagy megeszik pár szelet fehérkenyeret. Mindenki saját maga tudja, hogy milyen szinten áll az ételallergiája, állapota. Ha nem tartozol a legsúlyosabb kategóriába - mely esetben tényleg MINDIG hallgass az orvos tanácsaira -, nos akkor néha-néha belefér egy kis csalás. De hangsúlyozom, NEKED KELL TUDNOD, hogy meddig mehetsz el. Te tudod, hogy mi a jó a testednek.

Részemről az endometriózis egy olyan dolog, amely odafigyelést igényel - természetesen a táplálkozásom terén is. Januárban azonban úgy döntöttem, hogy változtatok a korábbi szigorú, sok-mindent-megvonós-diétámon. Mert a közérzetemnek nem tett jót. Sokat fogytam. Nem voltam energetizált. Ma már 80-90%-ban helyesen táplálkozom, ami azt jelenti, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, rengeteg vizet és megfelelő gyógyteákat iszom, előnyben részesítem a hüvelyeseket, halakat, magvakat, gabonákat, igyekszem kiiktatni minden mesterséges alapanyagot, nem fogyasztok tejterméket, cukrot. Azonban ott a maradék 10-20%, amikor bizony becsúszik egy töltött csirkemell sültkrumplival, egy kis sajt kiflivel, egy vagy két szelet Tiramisu... És bár kezdetben lelkiismeret furdalásom volt, hogy "jaj, megszegtem a diéta szabályait!",  a szervezetem tudja, hogy mikor mire van szüksége. Nem vagyok vegetériánus, kell néha a husi. S bár egy kezemen meg tudom számolni, hányszor eszem húst fél év alatt, az a pár alkalom, amikor mégis megkívánom, az mostantól kezdve nem görcsös "jaj mit teszek" lelkiállapotot fog maga után vonzani.

A leghelyesebb módja a táplálkozásnak az, ha az ember élvezi, amit eszik. Az EGYENSÚLY a legfontosabb és mindenkinek saját magának kell rájönnie, hogyan állítsa be a mérleget. Én személy szerint így érzem magam a legjobban. Ragaszkodom a helyes táplálkozáshoz, de ha teszem azt étterembe megyünk, vagy amikor a párom nagyija vacsorára hív minket, nem fogok külön kosztot rendelni. Szerencsés vagyok, amiért az egészségem megengedi, hogy bármit megehessek. Igyekszem hát ezt az állapotot fenntartani, és olyan életformát folytatni, ami minden tekintetben jó hatással van rám.

Itt, a Tök Jó Konyhában továbbra is olyan ételeket mutatok be nektek, melyek az egészséges táplálkozást képviselik. Ezzel az oldallal az a célom, hogy a helyes, növényi alapú étkezést megszerettessem mindenkivel, hogy megmutassam, milyen sokszínű és ízletes ételeket lehet összeállítani könnyen, gyorsan. Ugyanakkor szeretném, ha mindenki tudná, hogy őszinte vagyok, és ahogy azt az előbb leírtam és megindokoltam, továbbra is mindenevő maradok.

A tanácsom az, ha bármilyen étel allergiában vagy bárminemű betegségben szenvedtek, mindenképpen konzultáljatok szakemberrel, és ha szükséges, igenis TARTSÁTOK BE AZ ELŐÍRT diétát! Rengetegen meg/kigyógyultak betegségekből, vagy legalábbis javult sokak állapota, megszűntek tünetek pusztán a helyes, SZEMÉLYRE SZABOTT táplálkozásnak köszönhetően. És ez a kulcs! Tudnod kell, hogy NEKED mi a jó. Ha ezen az oldalon olyan receptet olvasol, amiben teszem azt tojás vagy vörös húsú hal szerepel, de te nem eheted meg, hát ne készítsd el azt az ételt! Számtalan más olyan receptet olvashatsz, ami megfelelő számodra, és amit szeretni fogsz - legalábbis remélem!

Kívánom, hogy mindenki találja meg az egyensúlyt a táplálkozásában! Nekem sikerült, akkor Nektek miért ne menne!?

 

Szólj hozzá!

Az angol pogácsa Ella módra

2016. január 29. 22:10 - Bajsz Brigitta

A Scones (ejtsd: "szkonsz") nagyon népszerű Angliában. Igen egyszerű az elkészítése, sokféleképpen variálható. Lehet sima, gyümölcsös, sajtos stb. stb. Szinte minden kávézóban, étteremben megtalálható, a szokásos adag tea vagy kávé mellé egy kis lekvárral, vajjal igen gyakori.

Ahogy ígértem Nektek, megosztom veletek Deliciously Ella egyik receptjét, és hát nem lesz nehéz kitalálni, hogy a Scones Ella féle változata az, amit most itt olvashattok. Ez volt, ha jól emlékszem az első recept Ella szakácskönyvéből, amit én is kipróbáltam, és nagyon nagy örömmel nyugtáztam, hogy ez a verzió is ugyanolyan, ha nem finomabb, mint a hagyományos angol pogácsa.

Hozzávalók:

  • 2 bögre hajdina liszt (400g)
  • 2 bögre őrölt mandula (240g)
  • 1 bögre mandula tej (300ml)
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál almapüré (receptet lásd lentebb)
  • 8 szem eper (lehet bármilyen más gyümölcs)
  • 1/2 csésze áfonya
  • kókusz olaj, a megkenéshez

Ella általában "bögrékben" méri a hozzávalókat, ami durván 200g-nak felel meg. Ez a megoldás már csak azért is jó, mert nem feltétlenül kell mérleget használnunk, elegendő csak a szokásos reggelizős bögrénk. Az adagok ezáltal könnyen növelhetők vagy éppen csökkenthetők is, csak az arányok betartására kell odafigyelni.

Elkészítés:

Először is kezdjük az almapüré leírásával. Imádom ezt a megoldást, mert a püré használatával nem csak természetes édesítőt kapunk, amit szinte bármilyen süti elkészítéséhez használhatunk, de ezzel a megoldással helyettesíthetjük a tojást a receptekben. Egyértelműen nem az omlettre gondolok, de a sütésnél annak, aki nem fogyaszthat tojást, ez a megoldás maga a mennyország! Az elkészítés is igen egyszerű. Az alábbi recept elég nagy adagot ad, hűtőben, légmentesen tárolva 5 napig eltartható. 

  • 20 piros alma (édes)
  • 3 evőkanál datolya vagy juharszirup
  • esetleg, de nem szükséges egy evőkanál őrölt fahéj.

Az almákat egyszerűen megmossuk, meghámozzuk és apró darabokra vágjuk, eltávolítva a magházat. Egy lábosba helyezve, annyi vizet öntve csak rá, ami épphogy ellepi az almadarabokat, körülbelül 40 percig főni hagyjuk. Ennyi idő alatt az almáknak szép puhára kell főniük. Ha minden szem elég puha, akkor levehetjük a tűzről és leönthetjük róla a felesleges vizet. Adjuk hozzá a szirupot, és ha használunk, akkor a fahéjat is, majd robotgépben, vagy egy sima kézi mixerrel alaposan pépesítsük össze. Én sima befőttesüvegben tárolom a hűtőben, és ahogy említettem, 5 napig minden gond nélkül megőrzi a frissességét.

Az almapürét érdemes legalább egy nappal a Scones elkészítése előtt megcsinálni, máskülönben meg kell várnunk, amíg alaposan ki nem hűl. Kezdjük tehát a pogácsa készítését:

A sütőt melegítsük elő 180C-ra.

A lisztet, az őrölt mandulát, a mandula tejet, a juharszirupot és az almapürét helyezzük egy tálba és alaposan keverjük össze. Az epret vágjuk fel apróbb darabokra és adjuk ezt is az áfonyával együtt a mixhez. Kókuszolajjal kenjünk ki két nagy tepsit. Egy evőkanál segítségével kanalazzunk kisebb adagokat a tepsire a mixből, úgy hogy nagyjából kerek, felfelé haladva kissé csigaszerű pogácsákat kapjunk. 35-40 percig süssük, amíg aranybarnára nem változik a pogácsák teteje. Frissen, cukormentes házi lekvárral tálalhatjuk.

Jó étvágyat, és köszönjük Deliciously Ella! :)

Bővebben Ella-ról:

Rövid leírás - magyarul

Deliciously Ella weboldala Angol

Szólj hozzá!

Deliciously Ella nyomában

2016. január 29. 16:45 - Bajsz Brigitta

Köszönöm az inspirálást...

A bemutatkozás rovatban már leírtam, hogy miért is indítottam el ezt a blogot. Az egészséges táplálkozás támogatása a fő célom, mégis úgy, hogy ne a tiltásoké, az éhezésé legyen a központi szerep. Lehet nassolni, sokat és jókat enni diétázva is - csak tudni kell, mit mivel helyettesítsen az ember fia/lánya. A diéta szó önmagában sokak fejében negatív érzeteket kelt. Én szerettem volna mindenképpen úgy felállítani a saját étrendemet, hogy ne érezzem a hiányát semminek sem. Édesszájú vagyok, tehát szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy lemondjak az édességekről. Szeretem a hasam, aki ismer, az tudja, hogy határtalan az étvágyam. Ezek alapján tehát mondanom sem kell, hogy a diéta szó nálam nem a boldogsághoz vezető út ajtajaként ragyogott. Azonban sok-sok utána olvasás, tanulás és tanács kérés után megtanultam, hogy ami egészséges, laktató, tápanyagdús, az bizony még lehet nagyon is gusztusos, lehet édesség és lehet hatalmas adag is.

A blog létrejöttében, a receptjeim kitalálásában fontos szerepe volt/van egy olyan hölgynek, aki hasonló úton indult el pár évvel ezelőtt, mint én. Ella Woodward az, aki a leginkább inspirál. Több, mint valószínű, hogy otthon Magyarországon még nagyon sokan nem hallottatok róla. Itt Angliában most van a karrierje csúcsán, a napokban jelent meg a második szakács könyve, szupersikeres blogot vezet és Londonban már saját kis éttermet is nyitott.

Sajnos nem sikerült Ella-val interjút készítenem -még! :) -, de e-mailen keresztül tartjuk a kapcsolatot és sok kérdésemre választ kaptam már. Többek között megírta, hogy bár még nem indultak el a tárgyalások, de a közeljövőben tervezi, hogy Magyarországon is megjelentesse mindkét könyvét. Garantáltan nagy siker lenne, bízzatok bennem. A receptjei egyszerűek, finomak és könnyen kivitelezhetőek.   Hamarosan meg is osztok veletek egyet a sok közül, amit már én is elkészítettem.

Most azonban dióhéjban összefoglalom nektek, hogy ki is az a Deliciously Ella:

"Úgy 4 évvel ezelőttig teljesen cukorfüggő voltam. Mániákus, de komolyan." - kezdi Ella az első könyvének bemutatkozó sorait. Nehéz is elhinni, hogy valaki, aki anno napi szinten fogyasztott nem kis mennyiségű csokoládét, édességet, az ma többek között juice- és cukormentes édesség-recepteket állít össze. Ennek a pálfordulásnak természetesen oka volt. Ella 2011-ben, az egyetem második évének befejezésekor egy igen ritka betegséggel lett diagnosztizálva (Postural Tachycardia Syndrome - egy olyan betegség, mely felborítja a vegetatív idegrendszer működését, így a szívverést, emésztést, immun rendszer stb.) "Gondolhatjátok, ez mennyire padlóra küldött - írja a könyv bevezetőjében. - Mondhatni képtelen voltam egyedül végig sétálni az utcán, napi 16 órát aludtam, állandó fájdalmaim voltak, a szívem sokszor majd kiugrott a helyéről, el-elájultam."

Rengeteg vizsgálat, hosszas kórházi tartózkodás, gyógyszerek tömkelege ellenére sem változott Ella állapota a kedvező irányba. Kezdeti depresszió után azonban úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a sorsát. Egy fiatal lány, aki a modellkarrierje elején állt, boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban élt, tele tervekkel, egyszerűen csak nem adhatja fel. Rengeteget szörfözött a neten megoldás után kutatva, és saját bevallása szerint sok olyan történettel találkozott, melyek napról napra erőt és reményt adtak neki. Fő inspirálója egy bizonyos Kris Carr nevezetű hölgy volt, akinek hatására Ella is elhatározta, hogy drasztikus változtatásokat fog bevezetni az étrendjébe. Kris a rákot győzte le a speciális diétával, és Ella úgy érezte, ha ő képes volt lábra állni, akkor neki is sikerülnie kell. Az étrendjéből kivont mindent, ami mesterséges úton lett előállítva, nem evett több húst, tejterméket, cukrot, glutent. Ez a drasztikus változtatás nem ment egyik napról a másikra, és bizony nem volt egy gyalog galopp sem.

Az édesszájú lány, aki bizony nem sok időt töltött a konyhában korábban, elhatározza, hogy egészségesen fog táplálkozni, blogot fog vezetni a mindennapok kihívásairól, és új, SAJÁT receptekkel áll elő. Mondani sem kell, hogy a családja és a közvetlen környezete kicsit sem szkeptikusan állt Ella terveihez.

A hosszú történetet lekerekítve...Sikerült neki mindaz, amit eltervezett, sőt az is, amiről anno még álmodni sem mert. A diéta hatására javulás állt be az állapotában. Kevesebb mint két év alatt sikerült minden gyógyszert elhagynia, egészségesnek érezte magát.

"Szeretem azt, ahogy ma étkezem!...Végre fantasztikusan érzem magam...Meg kell jegyeznem azt is, hogy a Deliciously Ella életstílus nem arról szól, hogy kalóriákat számolunk, vagy hogy teljesen kizárjuk az ízeket, kulináris élvezeteket! Ellentétben sokkal inkább arról, hogy megtanuljuk bevezetni azokat az alternatívákat, amelyek ugyanolyan - ha nem jobb - eredményt hoznak a konyhánkban, mint a megszokott, hagyományos úton való főzés."

Finom ízek, gyorsan, egészségesen, ez az, amiről az étkezésnek szólnia kell! Ella-hoz hasonlóan ezt vallom én is, és most már tapasztalatból tudom, hogy milyen fantasztikus érzés megalkotni egy új receptet, amelyről tudod, hogy egészséges, ugyanakkor finom és nem kell tanult séfnek lenned ahhoz, hogy elkészíthesd.

Csak remélni tudom, hogy itt a Tök Jó Konyhán én is segíthetek Nektek megkönnyíteni a diétázást, és szeretni fogjátok a recepteket, melyeket gondos lemeózás után tárok elétek.

Hamarosan lefordítom nektek Ella egyik receptjét, mely szerintem ízlelőbimbó-őrjítően finom.

Az alábbi linken megtudhattok Ella-ról többet, és a blogján számtalan szuper recept közül csemegézhettek, igaz sajnos csak angol nyelven - egyelőre.

Deliciously Ella

Szólj hozzá!

Árpagyöngy Leves

2016. január 27. 18:34 - Bajsz Brigitta

Kezdjük egy kis bemutatkozással. Az árpagyöngy (azaz gersli) Magyarországon - sajnos - nem annyira elterjedt, nem igen hétköznapi étel. Holott rengeteg pozitív tulajdonsága van és levesként, köretként, kenyérként stb. is felhasználható. Lássuk mik a legfontosabb tudnivalók az árpáról:

  • Hosszú időn át tartó teltségérzetet ad, mivel a szervezet szép lassan bontja csak le, s fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.

  • Salaktalanító hatású.  - Magas a rosttartalma, segíti az emésztést, vízhajtó.

  • Rengeteg vitamin található benne, többek között A-vitamin és sokféle B-vitamin. Emellett gazdag ásványi sókban is: kálcium, foszfor, kálium, vas.

  • Tibetben lisztet őrölnek belőle, Japánban szépítőszerként használják, a zsidó konyhának pedig egyik legfontosabb alapanyaga.

Én ez alkalommal finom levest készítettem belőle, és meg kell mondjam, levestől még ilyen jól nem laktam azelőtt.

 

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 6 közepes répa - lereszelve
  • 200g árpagyöngy
  • 200g lencse (én vöröset használtam, de bármelyik jó)
  • 2 vegetáriánus leveskocka
  • körülbelül 1L forró víz (adható hozzá több, ha túlságosan sűrűnek vélitek)
  • egy teáskanál szárított petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS

Először is vágd apróra a hagymát és párold üvegesre 2 evőkanál olíva olajon, Az előre lereszelt répát add a hagymához és főzd őket együtt 2 percig. Ezután jöhet a lencse és az árpagyöngy, ismét csak 2 percig főzve. Az árpa és a lencse "szárazon való" főzése arra jó, hogy azok megrepedjenek és jobban magukba szívják majd a vizet, az ízeket. A leveskockát add a lábosba majd öntsd fel 1L forró vízzel. Ezt forrald fel, majd vedd le a lángot fedő alatt, alkalmanként megkeverve hagyd addig főni, amíg a lencse és az árpagyöngy kellően meg nem puhul. Ezután add a leveshez a petrezselymet, és ízlés szerint sót, borsot.

Ha túl sűrűnek találod a levest, nyugodtan adj hozzá extra forró vizet. - Ekkor azonban ellenőrizd az ízeket, mert lehet, hogy szükséged lesz egy kis só vagy bors utánpótlásra!

Jó Étvágyat!  

 

Szólj hozzá!

Eredményhírdetés

2015. december 25. 18:49 - Bajsz Brigitta

Kisorsoltam a Baglyos só és bors szóró szett szerencsés nyertesét, aki - amint azt a videó is mutatja - nem más, mint Balázs Zsuzsanna. Szívből Gratulálok Neked!!
 
Mindenkinek szeretném megköszönni a játékban való részvételt és azok se csüggedjenek, akik most nem nyertek, mert lesz még játék itt a Tök Jó Konyhában - talán nem is olyan sokára! :D

 

Szólj hozzá!

Karácsonyi menü 2. - A DESSZERT

2015. december 22. 20:27 - Bajsz Brigitta

Karácsony nem telhet el édesség nélkül. Azt hiszem ebben egyet érthetünk. Idén sem szeretném kihagyni a menü ezen pontját, így hát gondoskodom róla, hogy legyen Tök Jó Konyhás süti is asztalon.

Emlékeztek még a Protein Tortára? Nos, én ezt alakítottam át karácsonyossá. Íme:

 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 300ml Kókusztej (konzerv)
  • 200g barnarizs liszt
  • 6 szem kimagozott datolya
  • 120g darált dió (én 60g diót és 60g mandulát használtam, de nyugodtan variálhatjátok kedvetek szerint a dióféléket)
  • 2 evőkanál Chia mag (elhagyható, én főleg a benne található rengeteg vitamin és energiaforrás miatt tettem bele)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaópor (édesítetlen)
  • 1 csapott teáskanál fahéj

A krémhez:

  • 2 evőkanál kakaópor (édesítetlen)
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4-5 evőkanál kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókusztej

Díszítéshez:

  • 2 tábla étcsokoládé

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

A diót, mandulát (vagy bármely általad választott diófélét) daráld meg. Nem kell teljesen por állagúnak lennie, a kisebb darabkákra kifejezetten kellemes lesz majd ráharapni. Ha ez megvan, keverd össze a száraz hozzávalókat - liszt, dió, Chia mag (ha használsz), kakaópor, fahéj. A datolyát én most egyszerűen csak felvágtam nagyon apró darabkákra - ez persze időigényesebb, mintha géppel darálnád. Add ezt is az alaphoz, majd jöhet a kókusztej és a méz. Menj biztosra, hogy a massza alaposan el lett keverve. Kóstold meg és ha úgy érzed, adj hozzá extra mézet vagy kakaót. Nekem ez a mennyiség megfelelt, de Te dolgozz a saját ízlésed szerint!

Egy kerek kapcsos tortaformát (23cm átmérőjű) kenj ki pici kókuszolajjal - ez csak arra kell, hogy a sütőpapír ne csúszkáljon el benne. Öntsd a masszát a sütőpapírral kibélelt formába, szépen egyengesd el, és mehet is a sütőbe. 30 perc elég kell, hogy legyen, félúton azonban nem árt megfordítani a tepsit, hogy a tészta mindenhol egyformára sülhessen. Ha kész, vedd ki a sütőből, fogj egy fogpiszkálót és szúrd a tészta közepébe. Ha kihúzás után is tiszta marad és nem ragad rá a tészta, akkor készen is vagy. Tedd a tortát egy rácsos alapra, hogy kihűljön, és NE vedd ki a formából addig, amíg még meleg!

Amíg a torta alapra vársz, keverd ki a krémet. Ez esetben a banán helyett kókuszkrémet használtam. Így ünnepibb hatás érhető el, igazi csokis íz, aminek nem fog tudni nemet mondani senki sem. :) A kókuszkrémet és a kakaóport alaposan keverd ki, majd jöhet a méz és a fahéj is. A tejből csak annyit kell hozzáadni, ami kenhető, krémes állagúvá teszi a keveréket.

Ha a torta alap már kihűlt, helyezd arra a tálra, amin tálalni szeretnéd, majd kend a tetejére a csokikrémet. Én díszítéshez mandulát használtam, illetve étcsokit olvasztottam meg, amit karácsonyos bonbon formákba öntöttem. Miután megdermedtek, kiszedtem őket a kiöntő formából, és egy kis fenyőformát a torta közepébe szúrtam. Ez a verzió nagyobb sikert aratott, mint a banános krémmel készült proteintorta. Kíváncsi vagyok, nektek melyik ízlik jobban!?

Szólj hozzá!

Ünnepi Receptek

2015. december 10. 15:54 - Bajsz Brigitta

1. rész

Nagyon izgatott vagyok, hiszen végre otthon tölthetem a Karácsonyt! Vasárnap repülünk Stuart-al haza és ismét olyan lázasan várom az ünnepeket, mint egy kisgyerek. A különbség csak annyi, hogy nem az ajándékok miatt vagyok bezsongva, hanem azért, mert ismét együtt lesz a család.

Az elmúlt évben történtek picit azonban megváltoztatják az ünnepi menüt - számomra legalábbis. Gondolkodtam már egy ideje, hogy mit is készítsek majd, ami különleges, karácsonyos, finom de mégis "diéta-betartós". Kikísérleteztem az alábbi fogásokat, és a tesztelés után bátran állíthatom, hogy bizony megállták a helyüket. Apa Halászléje marad a menün, nálunk ez tradicionális fogás, és szerencsére semmi olyasmi sincs benne, amit ne ehetnék. A következő fogások pedig már az én "találmányaim", lássuk, nektek hogy tetszenek!

 

Humusz Salátával Töltött Sült Édesburgonya, Kuszkusszal és Babos-Cukkini Körettel

 

Irtó flancosan hangzik, de higgyétek el, semmi extra sincs az elkészítésében. Gyors és egyszerű, ám a végeredmény mégis látványos és nyálcsorgatóan finom!

* Cukkini Saláta:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • Adzuki Bab - 100g
  • 2 evőkanál Olívaolaj
  • Só és Bors ízlés szerint
  • 1 fél citrom leve
  • 1,5 evőkanél méz
  • fél kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

Az Adzuki babot éjszakára érdemes beáztatni. Ez a babfajta elég konok tud lenni, így még áztatás után is eltart egy darabig, mire puhára fől. Éppen ezért mindenképpen érdemes ezzel kezdeni a főzőcskézést.

A cukkinik végét vágd le, majd alapos megmosás után egy zöldséghámozóval egyszerűen szeld csíkokra. (lásd a képen). Helyezd egy tálba és a következő sorrendben add hozzá az összetevőket: olívaolaj, só+bors, őrölt gyömbér, citromlé, méz. Takard le alufóliával és tedd a hűtőbe, amíg a babra vársz. Ez utóbbit csak akkor add a salátához, amikor már puhára főtt, leszűrted és hagytad kihűlni. Menj biztosra, hogy a bab rendesen lehűlt, és alapos elkeverés után tedd vissza a babos-cukkini salátát a hűtőbe, és hagyd is ott egészen tálalásig.

Bár furcsán hangozhat, hogy nyers cukkinit eszel, de mindenképpen ki kell próbálnod! Hidd el, nagyon finom és a babos verzióval elkészítve meglepően laktató is.

 

Töltött-Sült Édesburgonya

 

Szintén pofonegyszerű az elkészítés, ám igen látványos az eredmény.

Hozzávalók:

  • 4 szép nagy szem édesburgonya
  • 2 szál újhagyma
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 2 répa - reszelve
  • 3-4 szem kisebb gomba
  • 1 egész doboz humusz 300g  (vagy elkészítheted magad is, recept ITT)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só + fehérbors
  • 100g csicseriborsó - (előfőzve)

 

Az édeskrumplit héjastul alaposan mosd meg és tedd fel főni sós vízben. A csicseriborsót is érdemes előfőzni, hogy kellően megpuhuljon, bár ha konzerves verziót használsz, akkor nem feltétlenül szükséges. Ha előfőzöd, akkor kezd ezzel a lépéssel és ha már elég, akkor alaposan csepegtesd le róla a vizet és tedd félre, amíg sor nem kerül a felhasználására.

A többi zöldséggel nem kell bajlódnod, nincs szükség előfőzésre. Az újhagymát vágd apró karikákra, a paprikát és a gombát apróra kockázd, a répát csak le kell reszelned. Tedd az összes hozzávalót egy tálba, jöhet a csicseriborsó is. Sózd, borsozd ízlés szerint, locsold meg az evőkanál olívaolajjal, majd jöhet a humusz. Alaposan keverd el, és egy szép, színes humusz-saláta lesz az eredmény. Ez egyébként önmagában is roppant finom, zabkeksszel vagy rozskenyérre kenve kiváló nasi.

Jelen esetben azonban töltelékként használjuk fel. Ha az édeskrumplik kellően puhára főttek - ezt egy villával ellenőrizheted -, akkor öntsd le róluk a vizet. Készíts elő egy rácsos tepsit. A krumplikkal óvatosan dolgozz, hiszen nagyon forrók! Egy vágódeszkán szeld őket félbe, hosszában. Ha szeretnéd, hogy biztosan álljanak a "lábukon", akkor alkalmazd a következő trükköt: a már félbevágott krumplik aljából vágj le egy pici darabot középen. Így nem lesz göcsörtös, és biztosra mehetsz, hogy nem fog legurulni sem a tepsiről, sem később a tányérodról.

Ha ezzel megvagy, akkor a félbevágott krumplik belsejébe egy kis mélyedést kell vájnod. A legegyszerűbb, ha fogsz egy teáskanalat, és óvatosan kivájod a belső részt. Nem kell túl mélyen kikaparnod, elég ha csak körülbelül a krumpli felét szeded ki. Ezt a belső részt add a humusz-salátához és alaposan dolgozd el benne. Helyezd a már csónakká formált krumplikat a rácsos tepsire és szépen kezd el őket megtölteni a humusz-krémmel. Nyugodtan felpúpozhatod, a lényeg, hogy azért ne boruljon le a töltelék. Mielőtt az előmelegített sütőbe (180°C) tennéd őket, locsold még meg pici olívaolajjal mindet. 20 perc elég kell, hogy legyen a sütéshez. Lényegében csak a tölteléket kell átmelegíteni, és picit rápirítani a krumplikra.

Én kuszkusszal (couscous) és a cukkini salátával tálaltam, remek volt az ízek kombinációja.  

Előzetes a Karácsonyi Menü 2. részéből:

 

Szólj hozzá!

Játék, Játék, Játék!!!!

2015. december 04. 23:04 - Bajsz Brigitta

A Tök Jó Konyhában most Baglyos só- és borsszórót nyerhettek!

 

Szeretném minden kedves konyhatagnak megköszönni a támogatást, ezért szerveztem Nektek egy kis játékot a Tök Jó Konyha Facebook oldalán!

 

A képen látható baglyos sò és bors szòrò szettet fogom kisorsolni December 24-én délelőtt. Ha szeretnétek megnyerni amolyan utòkaràcsonyi ajàndékként, akkor nincs màs dolgotok, mint


* làjkolni a Tök Jó Konyha Facebook oldalt...
* megosztani a játék posztját vagy bármely receptet az oldalròl a következõ szlogennel kommentben: "TÖK JÒ FÕZNI"

 

Jàtékra fel és sok szerencsét mindenkinek!

******** Brigi

 

Szólj hozzá!