tök jó konyha

Árpagyöngy Leves

2016. január 27. 18:34 - Bajsz Brigitta

Kezdjük egy kis bemutatkozással. Az árpagyöngy (azaz gersli) Magyarországon - sajnos - nem annyira elterjedt, nem igen hétköznapi étel. Holott rengeteg pozitív tulajdonsága van és levesként, köretként, kenyérként stb. is felhasználható. Lássuk mik a legfontosabb tudnivalók az árpáról:

  • Hosszú időn át tartó teltségérzetet ad, mivel a szervezet szép lassan bontja csak le, s fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.

  • Salaktalanító hatású.  - Magas a rosttartalma, segíti az emésztést, vízhajtó.

  • Rengeteg vitamin található benne, többek között A-vitamin és sokféle B-vitamin. Emellett gazdag ásványi sókban is: kálcium, foszfor, kálium, vas.

  • Tibetben lisztet őrölnek belőle, Japánban szépítőszerként használják, a zsidó konyhának pedig egyik legfontosabb alapanyaga.

Én ez alkalommal finom levest készítettem belőle, és meg kell mondjam, levestől még ilyen jól nem laktam azelőtt.

 

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 6 közepes répa - lereszelve
  • 200g árpagyöngy
  • 200g lencse (én vöröset használtam, de bármelyik jó)
  • 2 vegetáriánus leveskocka
  • körülbelül 1L forró víz (adható hozzá több, ha túlságosan sűrűnek vélitek)
  • egy teáskanál szárított petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS

Először is vágd apróra a hagymát és párold üvegesre 2 evőkanál olíva olajon, Az előre lereszelt répát add a hagymához és főzd őket együtt 2 percig. Ezután jöhet a lencse és az árpagyöngy, ismét csak 2 percig főzve. Az árpa és a lencse "szárazon való" főzése arra jó, hogy azok megrepedjenek és jobban magukba szívják majd a vizet, az ízeket. A leveskockát add a lábosba majd öntsd fel 1L forró vízzel. Ezt forrald fel, majd vedd le a lángot fedő alatt, alkalmanként megkeverve hagyd addig főni, amíg a lencse és az árpagyöngy kellően meg nem puhul. Ezután add a leveshez a petrezselymet, és ízlés szerint sót, borsot.

Ha túl sűrűnek találod a levest, nyugodtan adj hozzá extra forró vizet. - Ekkor azonban ellenőrizd az ízeket, mert lehet, hogy szükséged lesz egy kis só vagy bors utánpótlásra!

Jó Étvágyat!  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr788323210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.