tök jó konyha

Karácsonyi menü 2. - A DESSZERT

2015. december 22. 20:27 - Bajsz Brigitta

Karácsony nem telhet el édesség nélkül. Azt hiszem ebben egyet érthetünk. Idén sem szeretném kihagyni a menü ezen pontját, így hát gondoskodom róla, hogy legyen Tök Jó Konyhás süti is asztalon.

Emlékeztek még a Protein Tortára? Nos, én ezt alakítottam át karácsonyossá. Íme:

 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 300ml Kókusztej (konzerv)
  • 200g barnarizs liszt
  • 6 szem kimagozott datolya
  • 120g darált dió (én 60g diót és 60g mandulát használtam, de nyugodtan variálhatjátok kedvetek szerint a dióféléket)
  • 2 evőkanál Chia mag (elhagyható, én főleg a benne található rengeteg vitamin és energiaforrás miatt tettem bele)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaópor (édesítetlen)
  • 1 csapott teáskanál fahéj

A krémhez:

  • 2 evőkanál kakaópor (édesítetlen)
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4-5 evőkanál kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókusztej

Díszítéshez:

  • 2 tábla étcsokoládé

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

A diót, mandulát (vagy bármely általad választott diófélét) daráld meg. Nem kell teljesen por állagúnak lennie, a kisebb darabkákra kifejezetten kellemes lesz majd ráharapni. Ha ez megvan, keverd össze a száraz hozzávalókat - liszt, dió, Chia mag (ha használsz), kakaópor, fahéj. A datolyát én most egyszerűen csak felvágtam nagyon apró darabkákra - ez persze időigényesebb, mintha géppel darálnád. Add ezt is az alaphoz, majd jöhet a kókusztej és a méz. Menj biztosra, hogy a massza alaposan el lett keverve. Kóstold meg és ha úgy érzed, adj hozzá extra mézet vagy kakaót. Nekem ez a mennyiség megfelelt, de Te dolgozz a saját ízlésed szerint!

Egy kerek kapcsos tortaformát (23cm átmérőjű) kenj ki pici kókuszolajjal - ez csak arra kell, hogy a sütőpapír ne csúszkáljon el benne. Öntsd a masszát a sütőpapírral kibélelt formába, szépen egyengesd el, és mehet is a sütőbe. 30 perc elég kell, hogy legyen, félúton azonban nem árt megfordítani a tepsit, hogy a tészta mindenhol egyformára sülhessen. Ha kész, vedd ki a sütőből, fogj egy fogpiszkálót és szúrd a tészta közepébe. Ha kihúzás után is tiszta marad és nem ragad rá a tészta, akkor készen is vagy. Tedd a tortát egy rácsos alapra, hogy kihűljön, és NE vedd ki a formából addig, amíg még meleg!

Amíg a torta alapra vársz, keverd ki a krémet. Ez esetben a banán helyett kókuszkrémet használtam. Így ünnepibb hatás érhető el, igazi csokis íz, aminek nem fog tudni nemet mondani senki sem. :) A kókuszkrémet és a kakaóport alaposan keverd ki, majd jöhet a méz és a fahéj is. A tejből csak annyit kell hozzáadni, ami kenhető, krémes állagúvá teszi a keveréket.

Ha a torta alap már kihűlt, helyezd arra a tálra, amin tálalni szeretnéd, majd kend a tetejére a csokikrémet. Én díszítéshez mandulát használtam, illetve étcsokit olvasztottam meg, amit karácsonyos bonbon formákba öntöttem. Miután megdermedtek, kiszedtem őket a kiöntő formából, és egy kis fenyőformát a torta közepébe szúrtam. Ez a verzió nagyobb sikert aratott, mint a banános krémmel készült proteintorta. Kíváncsi vagyok, nektek melyik ízlik jobban!?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr908192536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.