tök jó konyha

Babos Sült Rizs

2015. szeptember 20. 14:28 - Bajsz Brigitta

Mielőtt rátérnék a receptre, beszéljünk picit a hüvelyesekről! Hidd el, nagyon is megérdemlik a figyelmet!

Nem kérdés, hogy a szervezetünknek szüksége van növényi eredetű fehérjékre, több okból kifolyólag is:

  • szinten tartja az energiánkat egész nap
  • megállítja a cukor iránti sóvárgást, így nem kívánjuk annyira az édességet
  • harcol a fáradtság ellen
  • megfelelő mennyiség bevitelével jobb lesz a közérzetünk
  • beállítja a vércukorszintet

Ez a pár dolog már önmagában elég okot szolgáltat arra, hogy beiktassuk a babféléket, lencséket az életünkbe. Egy gyors megállapítás, amolyan "bizonyítékféle" - egy kis tál feketebab vagy lencse körülbelül 60%-át tartalmazza a megkívánt napi fehérje bevitelnek!

A legfontosabb és legfinomabb hüvelyesek, melyeket mindenképpen vegyél fel a bevásárlólistádra:

  • Fekete Bab
  • Cannellini Bab
  • Lencse (zöld, barna, vörös, fekete, sárga)
  • Csicseriborsó (a Hummus alapja/recept nemsokára)
  • Lóbab
  • Vesebab
  • Adzuki Bab...és még sokáig folytathatnám

És akkor íme a recept:

Babos Sült Rizs

Hozzávalók: 2 főre

  • 1x 250ml-es teli bögre Adzuki bab
  • 2-3 fej gomba
  • barnarizs*
  • 1 nagy fej vöröshagyma

A szószhoz:

  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 csapott teáskanál őrölt kömény
  • 1 csapott teáskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál csípős pirospaprika
  • 1,5 evőkanál méz
  • 1 egész citrom leve
  • só, bors ízlés szerint

* A rizs kiméréséhez én általában egy hétköznapi méretű (250ml) teásbögrét használok. 2 főre egy teli bögre rizs elegendő, ennél a receptnél azonban egy picit többet használtam, 1,5 bögrényi rizst főztem ki.

Elkészítés:

A  rizst és a babot tedd fel főni sós vízben, természetesen külön lábosban!

Készítsd elő a hagymát és a gombát. A vöröshagymát szeld vékony karikákra, a gombát alapos mosás után szép, vékony szeletekre. Legegyszerűbb ha félbevágod, majd a lapos felére állítva elkezded szeletekre aprítani. Ha kész, tedd félre őket és állj neki a szósznak. Az összetevőket egyszerűen csak keverd ki alaposan egy tálkában. Ízlésed szerint adhatsz hozzá extra sót, borsot, vagy csípőspaprikát, ha gondolod.

Ha a bab és a rizs is puhára főtt, vedd le őket a tűzről és öntsd le mindkettőről a vizet. Egy kisebb méretű jénai tálba ( én egy 18cm átmérőjű tálat használtam ) kezdd el rétegesen lerakni az összetevőket. A rizzsel kezd, majd jöhet némi bab, hagyma, gomba majd a szósz, aztán ismét a rizs, bab, hagyma, gomba és végezetül szintén a szósz.

Ha kész tedd a tálra a fedőt és süsd legalább 20-25 percig. Ezután leveheted a fedőt róla és süsd még addig, amíg a gomba és a hagyma a tetején pirulni nem kezd.

Én csíkokra tépkedett fejes salátával tálaltam, melybe vékony csíkokra vágott hagymát szórtam, adtam hozzá egy pici sót és borsot, végül meglocsoltam szűz olíva olajjal.

 

 

4 komment
Címkék: lencse vega bab jénai

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr737802956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.09.22. 12:38:11

Jól néz ki, kipróbálom.

A babfélék esszenciális aminosavak szerinti rangsorát is érdemes tekintetbe venni. Szerintem.

Mészáros Laci 2015.09.22. 12:39:11

Ja, nincs endometriózisom, csak nem eszem húst.

Bajsz Brigitta 2015.09.22. 16:08:21

@Mészáros Laci:
Remélem ízleni fog a sült rizs Laci! Megfogadom a tanácsod és mélyebben beleásom magam a babfélék előnyeibe. :) Jó étvágyat a babos rizshez és nyugodtan írj egy beszámolót ha elkészítetted az ételt!

Mészáros Laci 2015.09.22. 17:09:00

@Bajsz Brigitta:

Ezt (az aminosavakat) csak a vegáknak kell kicsit figyelni, de aki tejterméket, netán tojást is eszik, annak nem fontos.

Majd jelentkezem!