tök jó konyha

Házi BonBon

2015. október 06. 19:45 - Bajsz Brigitta

Nem sok olyan nap van a héten, amikor ne kívánnám az édességet. Jó hír, hogy diéta ide vagy oda, nagyon is sok variáció van, amit könnyen és aránylag gyorsan elkészíthetünk,  ha ránk jön a nassolhatnék. Íme az egyik abszolút kedvencem!

Hozzávalók:

Ez legalább 40db csokibonbon elkészítéséhez elegendő, tehát ha kevesebbet akarsz csak készíteni, nyugodtan felezd meg a mennyiségeket!

  • 340g mogyorókrém (tudjátok, a 100%-os, természetes verzió)
  • 170g vegyes dió, mogyoró, mandula (ízlés szerint válogatva, akár csak egy fajta)
  • méz vagy juharszirup az édesítéshez, ízlés szerinti mennyiség
  • 720g étcsokoládé

Elkészítés:

Készülj fel, hogy egy picit maszatolós lesz a dolog, de előre mondom, meg fogja érni az extra mosogatást, törölgetést!

Szóval...Egy tálban keverd össze a mogyoróvajat, apróra vágott diót, mogyorót, mandulát (értelem szerűen, amit használsz) és annyi mézet vagy juharszirupot, ami a te ízlésednek megfelel - tehát igen, már most lehet nyalakodni a masszából, csak, persze csak hogy biztosra menj az ízeket illetően :p Én is csak találomra tettem bele a mézet, de esetemben nem volt több, mint 1 evőkanál.

Készítsd elő a bonbon formát. Én két szilikonból készült jégkocka készítőt használtam, ami tökéletesen megfelelt a célra. Itt is rád bízom azonban, hogy milyen formájú csokikat szeretnél gyártani. A lényeg, hogy lehetőleg szilikon formát használj, hiszen sokkal egyszerűbb lesz a már kész bonbonokat kiszedni belőle.

Az étcsokit törd össze és olvaszd meg vízgőz felett. Ha teljesen megolvadt, akkor jöhet a maszatolós rész. :)

A szilikonforma minden egyes részébe kanalazz egy kevés csokoládét. Pont annyi kell csak, amennyivel be tudod fedni az egyes formák alját és oldalát. Ha ezzel megvagy, akkor 2-3 percre tedd a mélyhűtőbe, hogy a csoki gyorsan megdermedjen és dolgozhass vele tovább. Következő lépés ugyanis, hogy a mogyorókrémes masszát egyenként belekanalazod a csokival már kikent formákba (lásd a képen). Nem kell tökéletesnek lennie vagy szuperül eloszlatni, hiszen következő lépésként úgyis jön rá a maradék csoki. Itt vigyázz azonban, hogy mindenhol be legyen borítva a mogyorós massza.

Tipp: Hogy szép és egyenletes felületet kapj a végén, íme egy extra trükk. Egyértelmű, hogy ami most látszódik bonbon a formában, az lesz majd a bonbon alja, ezért hogy szépen mutasson, arra kell törekedned, hogy egyenes legyen ez a talp rész. Ezt a legegyszerűbben úgy éred el, ha fogsz egy spatulát, amit óvatosan lehúzol az öntőforma felületén, leszedve ezzel a felesleges csokoládét. Ezt a mozdulatot addig ismételd, amíg egyenletes felületet nem kapsz. Párszor lehet, hogy az egyes formákba vissza kell töltögetned egy picit a csokiból, hogy mindenhol fedve legyen a mogyorós réteg.

Ha az összes formácskát megtöltötted a mogyorós-csokis finomsággal, nincs más dolgod, mint hagyni megdermedni. A legjobb, ha nem a hűtőben, hanem csak valahol hűvös helyen hagyod pihenni a bonbonokat, de nem gond az sem persze, ha pár percre hűtőbe teszed őket. Így igaz, hogy sokkal gyorsabban megdermednek és azonnal fogyaszthatóak is lesznek, de készülj fel rá, hogy a hűtőből való kivétel után esetleg megfehérdhet a csoki külső rétege. Ezzel nincs semmi gond, nem rossz vagy ilyesmi, maximum csak nem mutat majd olyan hiper-szuperül.

A kész bonbonok ajándékötletnek, vagy akár a karácsonyfára szaloncukorként is tökéletesek! Csomagold őket kedved szerint, a legjobb a zsírpapír használata, és erre jöhetnek a színes szalagok, matricák, bármi, amit csak kiötlesz a díszítéshez.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr987912366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása