tök jó konyha

Fodros Kel (Kale)

2015. szeptember 29. 16:55 - Bajsz Brigitta

Íme néhány hasznos tudnivaló erről a nagyon is egészséges zöldségről:

 

 

A kisázsiai eredetű káposztafélét a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati részére. A fodros kel a középkorig kedvelt zöldségnövény volt. A könnyű termeszthetősége és hidegtűrése miatt a kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel igen kedvelt konyhanövénnyé vált. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok, mangán, vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át, így csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását.

Kéntartalmú hatóanyagai serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is.

 

Forrás: Wikipedia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokjokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr667864540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása