Íme néhány hasznos tudnivaló erről a nagyon is egészséges zöldségről:
A kisázsiai eredetű káposztafélét a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati részére. A fodros kel a középkorig kedvelt zöldségnövény volt. A könnyű termeszthetősége és hidegtűrése miatt a kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel igen kedvelt konyhanövénnyé vált. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.
Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok, mangán, vas, kalcium, réz és kálium.
Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át, így csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.
Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.
E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását.
Kéntartalmú hatóanyagai serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is.
Forrás: Wikipedia